Mineral ve vitaminin fazlalığı, eksikliğinden çok daha zararlı 

Diyetisyen Eda Balcı, mineral ve vitaminlerin kararında tüketilmesi hakkında vatandaşları uyardı: “Vitamin ve minerallerin fazlalığı, eksikliklerinden daha zararlı. Örneğin vücutta depolanan fazla A vitamini, karaciğer zehirlenmesine sebep olabiliyor.” 

SAĞLIK 26.07.2021, 11:14 26.07.2021, 12:55
Mineral ve vitaminin fazlalığı, eksikliğinden çok daha zararlı 

Araştırma Görevlisi Diyetisyen Eda Balcı, vitamin ve minerallerin kararında alınması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Dengeli, düzenli ve yeterli beslenen insanların bir hastalığı ya da gebeliği olmadığı müddetçe ilave vitamin ve mineral tüketmesinin yanlış olduğunu belirten Balcı, bu durumun başka hastalıklara ve zehirlenmelere sebep olabileceğini ifade etti. 

“İyi beslenilse bile takviyeye ihtiyaç olabilir” 

Eda Balcı: “Bazı durumlarda ve hastalıklarda iyi ve dengeli beslenilse dahi ekstra mineral ve vitamin desteğine ihtiyaç duyulabiliyor. Örneğin kemoterapi gören bir hastanın vitamin desteği alması gerekebiliyor. Aynı şekilde gebe, emziren kadınlara, yaşlılara, bebek ve çocuklara, vejetaryenlere ve veganlara mineral ve vitamin desteği öneriyoruz. Fakat bu eksiklikler ve takviyelerin hekim kontrolünde olması gerektiği unutulmamalıdır.” 



Fazla vitamin zehirlenmeye yol açıyor 

Balcı: “Mineral ve vitaminlerin eksikliğinden daha çok fazlalığı hastalığa sebep oluyor. Çünkü bunların fazla olması, vücudun toksik madde ile dolması anlamına geliyor. Örneğin fazla potasyon, kalbin durmasına sebep olurken fazla A vitamini de karaciğer zehirlenmesine yol açıyor. D vitaminin fazlası böbrek taşlarına sebep olurken C vitamini fazlası da mide asidinin ve salgının bozulmasına sebep olur. B6 vitamini fazla dozda alındığında ise tedavi edilemeyen sinir hasarlarına neden olur.” 

Besin çeşitliliği ile günlük ihtiyaç karşılanır 

Balcı: “Mineral ve vitaminlerin çoğu, hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunuyor. Mevsiminde ve yeterli dozda tüketilen taze meyve ve sebzeler en zengin kaynaklardır. Eğer bir kişide eksiklik bulunuyorsa öncelikle yemesi düzene sokulur. Fakat buna rağmen eksiklikler tamamlanmıyorsa o halde hekim kontrolünde ek destek alınabilir. Unutulmamalıdır ki mineral ve vitamin de olsa ilaç ilaçtır ve her ilaç, kimyasal maddedir.” 

Yorumlar (0)