Migren ataklarının sebepleri ve tedavi yöntemleri

Zonklayıcı karakterdeki bağ ağrısı atağı olan migren hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Erdal Dilekçi, migrenin tetikleyici unsurlarından bahsetti. Migren neden ortaya çıkar? Hangi durumlar ve alışkanlıklar, migreni tetikler? Nasıl tedavi yöntemleri uygulanmaktadır? İşte detaylar...

SAĞLIK 07.06.2023, 13:41 08.06.2023, 08:57 Hakan Öksüz
Migren ataklarının sebepleri ve tedavi yöntemleri

Migren atakları, özellikle de göz, şakaklar ve ense çevresinde ortaya çıkan zonklayıcı karakterde baş ağrıları şeklinde görülüyor. Tedavi edilebilir bir hastalık olan migrenin herkeste farklı şekilde ortaya çıktığına vurgu yapan Doç. Dr. Erdal Dilekçi, bu baş ağrılarının bazı tetikleyici unsurları olduğundan bahsetti.

"En belirleyici migren tetikleyicilerinden biri hava şartlarıdır"

Medicana Sağlık Grubu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı olan Dilekçi, hava değişikliğinin etkisine değindi. Herkesin hava ve mevsim değişiliğine farklı tepkiler verdiğini kaydeden Dilekçi, "Bazı gıdaların yanı sıra hormal değişiklikler de migren ataklarına sebep olabilir. Hava şartları ise en belirleyici migren tetikleyicileri arasındadır. Kronik hale gelen ve baş ağrısı ataklar şeklinde seyreden migren, dünya genelinde her 100 insandan 16'sında görülüyor." dedi.

"Nemli ve sıcak havalar, atakları sıklaştırır"

Migrende ağrının önce enseden başlayarak şakaklara kaydığını ve göz çevresinde yoğunlaştığını belirten Erdal Dilekçi, "Zonklayıcı karakterde ağrılardandır. Atak anında kusma, bulantı ve ışığa karşı hassasiyet gibi belirtilerin görülesi olasıdır. Mevsim geçişleri ve hava değişimleri, migreni tetikler. Migren ataklarını en çok sıklaştıran şeylerden biri de lodostur. Nemli ve sıcak havalar, migren ataklarını sıklaştırıyor." ifadelerini kullandı.

Migrene sebep olabilen tetikleyiciler

Migrenin farklı etmenler nedeniyle ortaya çıkabileceğine değinen Dilekçi, "Baız kişilerde az uyku, bazılarında ise fazla uyku migreni tetikleyebilir. Öğün atlama ya da açlık da migrene sebep olabilir. Kadınlarda ise daha çok hormon değişikliklerinin ataklara sebep olduğu düşünülüyor. Hormon düzeylerini değiştiren ilaçlar, uyku bozukluğu, işlenmiş gıdalardaki katkı maddeleri, stres, kafeinli gıdalar, fazla efor harcanan fiziksel aktiviteler migren ataklarını tetikleyebilir." vurgusunu yaptı.

Tedavi yöntemleri

Migren gibi baş ağrısı hastalıklarının tedavisinde ilaçlı ve ilaç dışı tedavi yöntemlerinin uygulandığıı belirten Dilekçi, "İlaçlı tedavilerde bulantı önleyiciler, ağrı kesiciler, triptan ve ergot türevleri kullanılıyor. Ayda 2 kez atak görülen hastalarda migren önleyici tedavilere başlanabilir. Atağa neden olan yiyeceklerin ve alışkanlıkların saptanması çok önemli. Ozon terapi, akupunktur, ağrı mezoterapisi, proloterapi, kupa-hacamat ve nöral terapi gibi tamamlayıcı tedavi yöntemleri de vardır." dedi.

Yorumlar (0)