Midesi için hastaneye gitmişti, çıkan sonuç şaşkına çevirdi

Gaziantep’te Gökçen Ünal isimli bir kadın midesini üşüttüğünü düşünerek hastaneye kontrole gittiğinde 10 milyonda bir denk gelen hastalığa sahip olduğunu öğrendi. 5 aylık bir süredir ince bağırsağı olmamasına rağmen hayata tutunan Ünal, tedavisini gerçekleştirecek doktorların “2-3 saat kadar ancak hayatta kalabilir” demesine nazaran yaşama tutunma savaşına devam ediyor. Ünal, “2 kızım için hayat tutunmaya çabalıyorum. Kendi başına gelmeyince bilmiyorsun. Organ bağışı gerçekten çok önemli bir konu” dedi.

SAĞLIK 03.05.2022, 17:27 03.05.2022, 17:38
Midesi için hastaneye gitmişti, çıkan sonuç şaşkına çevirdi

Gaziantep’te hayatını sürdüren 2 çocuğun annesi olan Gökçen Ünal’ın (35) yaşamı, nadiren denk gelen bir hastalığa tutulmasıyla beraber karmakarışık bir hale geldi. İnce bağırsağına pıhtı atan kadının bu durum sonucunda kangren olmasıyla beraber hastane odasında 5 aydır hayat mücadelesine devam ediyor. Tedavisine başlamak adına işlem sağlayan doktorlar Ünal’ın ailesine “2-3 saat kadar ancak hayatta kalabilir” dediklerini fakat 5 aydır mücadelesine devam ettiği belirlendi. Gökçen Ünal’ın Türkiye’de ince bağırsak için nakil yapılması adına bekleyen iki hastadan birisi olduğu biliniyor. Birçok defa ameliyat olan ve ince bağırsakta yer alan sorunsuz bir parçanın tedavi edilmesiyle hayata sarılan Ünal’ın vakti her geçen zaman daha da kısalıyor.

Bağırsak nakli en az bağışı yapılan işlem

İnce bağırsağın bağışının en az gerçekleşen ve naklinin ise çok zor olduğu belirtilen organlardan birisi olduğu biliniyor. Buna rağmen 5 aylık bir süredir mücadelesini sürdüren Ünal, kız çocuklarından olan Irmak ve Aden adına hastalığa karşı bir direnç gösteriyor. İnce bağırsağı bulunmadığından dolayı devamlı olarak damar yoluyla beslenmesini sağlayan Ünal, vücudunda emilim sağlanmadığı için 5 ay süresinde 30 kilo verdi. Hastane odasında gün geçtikçe eriyen anne Ünal, vücuduna uyacak bir ince bağırsağın bağışının yapılmasını umutla bekliyor.

Ameliyat edilince anlaşıldı

Gökçen Ünal öncelikle midesinde yaşadığı bir rahatsızlık olduğunu düşünerek özel bir hastaneye kuruluşuna giderek burada karnının ameliyatla açılması sonucunda ince bağırsağında bir kangren durumu yaşandığını fark edildi. Meydana gelen hastalığın teşhisinin konulmasından sonrasında kalan sorunsuz bir ince bağırsak parçasının birleştirilmesi sonrasında Malatya’ya gönderilen Ünal, belirli bir zaman Malatya’da tedaviye devam etti. Şu anda Gaziantep’te olan Ünal ince bağırsak için organ bağışı bekliyor.

İnsanlardan organ bağışı konusunda hassaslık beklediğini söyleyen Ünal, “Açıkçası sabretmeye uğraşıyorum. Benim 2 kızım var. Kızlarım adına hayata tutunmaya uğraşıyorum. Kişinin başına gelmeden anlamıyormuş. Organ bağışında yapılması gerçekten çok önemli” dedi.

“Yaşadığım hastalık ne yaşımla ne cinsiyetimle uyumlu”

Çok az bir şekilde meydana çıkan karın ağrısı sebebiyle midesinin rahatsızlandığını düşündüğünü belirten Ünal, 29 Kasım 2021 tarihinde aşırı bir şekilde bir karın ağrısıyla yatağından kalktığını açıkladı. İlerleyen saatlerde ishal ve kusma işaretlerinin baş göstermesiyle beraber hastaneye gitmek durumunda kaldığını aktaran Ünal, “Doktorlar öncelikle dizanteriden kuşkulandıklarını söyledi. Daha sonrasında iç hastalıkları uzmanı beni servise geçirme kararı verdi. O esnada devamlı olarak ‘Kötüyüm’ ben şeklinde kendimi ifade ediyordum. Bu esnada kan seviyemde düşüş yaşanmaya başladı. Nabız atışım da iniş gösterinde beni acilen yoğun bakıma götürdüler. Doktorlar tarafından epey bir inceleme sağlandı fakat beni rahatsız eden bu hastalığın teşhisi bulunamadı. Nedeni şu ki 10 milyonda bir görülen bu hastalık ne benim cinsiyetim ne de yaşımla uyumlu değil. Sonrasında karnımı açarak kontrol etmeye karar verdiler. Karnımı açtıklarından sonrasında ince bağırsağımın tamamen kangren olduğunu fark ettiler. Sonrasında yaşanan bu olay için hiçbir çarenin olmadığını düşünüp geri karnımı kapatmışlar. Pıhtı vücudumda gelerek ince bağırsağımın içindeki geçişi tıkadığından dolayı bağırsakta kangren yaşanmaya başlıyor” dedi.

“2-3 saate cenazeyi alabilirsiniz”

İnce bağırsağında meydana gelen bu tıkanıklığın 2 gün kadar geri bir sürede kangren olma aşamasına geçtiğini belirten Ünal, yaşadığı bu hastalığın tarafına kesin bir etki göstermediğine vurgu yaptı. Alışılagelmiş olarak yaşanması lazım olan şişme veya karın ağrılarının kendisinde olmadığını söyleyen Ünal, “Doktorlar tarafından aileme ve yakınlarıma ‘Bundan sonrası için gerçekleştirilecek bir durum bulunmuyor. 2-3 saat gibi bir aralıkta cenazenizi alabilirsiniz’ denmiş. Sonrasında beni farklı bir hastaneye sevk ettiler. İnce bağırsakta sadece çok minik bir alan kalmış. O parçayı yeniden sağlamlaştırıp sevk için beni hazırladılar. Konuyla alakalı olarak görüşme sağlanıp beni oraya gönderdiler. Malatya’da Genel Cerrah Murat Doğan isimli doktor 5 aylık bir süredir benimle alakalı olarak işlemleri sağlıyor. Bütün kontrollerim gerçekleştirildi. Sadece şu anda tarafıma yapılacak olan ince bağırsak naklini beklemekteyim. Fakat ince bağırsak transferinin yapılabilir olmadığın çoğu kişi bilmiyor. O sebepten dolayı ince bağırsağının bağışını sağlayan kişi sayısı çok az. Murat hocanın söylemlerine göre 3 yıl öncesinde bir ince bağırsak nakli gerçekleştirmiş. Hem bağışlama durumu az hem de hasta kişi sayısı az” şeklinde ifade etti.

“En önemli organlardan birisi ince bağırsak”

5 aylık bir süredir ince bağırsak için bağış yapılmasını beklediğine vurgu yapan Ünal, geçirdiği günlerin çok zorlu olduğuna dikkat çekti. İnce bağırsağın normalde vücutta çok mühim bir organ olarak işlevinin olduğuna vurgu yapan Ünal, “Vücudumuzda ki depolama olayını ince bağırsak gerçekleştirdiğinden dolayı yaşamımıza devam etmemize yarayan en hayati organlarımızdan. Şu anda bu organ bende bulunmadığından dolayı kateter açımı sağladılar. Gün içerisinde vücuduma girmesi gereken tüm vitaminlerimi serum şeklinde alıyorum. Eğer alamazsam hayata tutunmam zorlaşır. Her istediğim şeyi tüketemiyorum. Doğrusu midemde almıyor. Vücut istemiyor bir yandan da. Bağırsak olmayınca emilimde olmuyor bu sebepten dolayı 5 ayda 30 kilo gitti. Daha fazla şekilde kilo verenlerde bulunuyormuş. Ben biraz daha şanslı olduğumu düşünüyorum. Şayet ince bağırsak mevcudiyette olmazsa doktorun söylemlerine göre belirli bir süre sonunda Afrikalılara benzeyecekmişim. Yürümem zorlanacak ve güçsüzlük yaşayacağım. Yatalak bir şekilde hayatıma devam etme durumum da yüksek. İnce bağırsağın olmaması sebebiyle karaciğer de ekstra yorulma eğilimine giriyor. Bunun yanı sıra karaciğer naklinde de beklemedeyim. Ek olarak safra kesesinde de sorun yaşamaya başladım. Kalın bağırsağımın da yüzde 50 oranında bir miktarı bulunmuyor. İnce bağırsağın bu şekilde bir durum yaşatması vücudumun her bölgesini çok fazla etkiledi” ifadeleriyle açıkladı.

Yorumlar (0)