Mide asidine ne iyi gelir? Mide asidi neden olur?

Çoğunlukla tüketmiş olduğunuz yemeklerden dolayı ortaya çıkan mide asidi birçok kişinin günlük hayatını etkilemektedir. Mide asidi dayanılmayacak bir rahatsızlığa kadar gidebilmektedir. Uygun şekillerde tedavi edilmemesi durumunda sindirim hastalıklarına sebep olabilen mide asidine evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle “Dur” diyebilirsiniz. Peki, mide asidi neden olur? Mide asidine ne iyi gelir? İşte detaylar…

SAĞLIK 31.08.2022, 11:31 01.09.2022, 08:51
Mide asidine ne iyi gelir? Mide asidi neden olur?

İnsanların sindirim sisteminin merkezi midedir. Eğer yediğiniz yemekler midenizde devamlı ağrıya ve sancıya sebep oluyorsa konu ile ilgili doktora gözükmeniz gerekebilir. Belirli besinler midede asit oluşmasına neden olurken bazıları da oluşan asit oranını azaltabilir. Bu midenizin direnç durumu ile ilgilidir. Evde tüketebileceğiniz besinler ile mide asidini hafifletme imkanınız da bulunuyor. Mide asidi neden olur? Mide asidinin belirtileri nelerdir? Mide asidine ne iyi gelir? Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler soruların cevaplarını arıyor.

Mide asidi neden olur?

Devamlı olarak mide ekşimesi durumunun yaşanmasının dışında ağızda oluşan keskin bir ekşi tat görülmesi, tıbbi müdahale edilmesini göstermektedir. Hangi belirtilerin görüldüğüne bağlı olarak uygun tedavi işlemi uygulanabilmektedir. Aşağıda yer alan hastalıklar mide asidine neden olmaktadır:

  • Sinir sistemi hastalıkları.
  • Şeker hastalığı,
  • Pankreatit,
  • Ülser,
  • Gastrit.

Muayeneni ardından sonra, bu hastalıkların bulunmaması halinde, mide asidinin asıl nedeni yetersiz beslenme olarak kabul edilmektedir.

Mide asidinin belirtileri nelerdir?

Yetersiz ve dengesiz beslenme mide asidine neden olabilmektedir. Peki mide asidinizin yükselip yükselmediğini nasıl anlayabilirsiniz. Aslında vücudumuz bizi birçok komu hakkında uyarmaktadır. Bu rahatsızlıkta da aynı şekilde vücudumuz bize uyarı sinyali gönderir. Mide asidinin belirtileri:

Göğüste ağrılı yanma hissi

Bu durumun oluşma sebebi, mide suyunun belirli bir oranının yemek borusuna boşalma olayıdır. İçeri akan sıvı, mukoza zarlarına tahribat veri, bunun sonucu olarak boğazda yanma ortaya çıkar.

Midede ağırlık hissi

Minik bir atıştırma yapmanızın ardından çok fazla ürün tüketmiş gibi oluyorsanız, bu mide asidine işaret etmektedir.

Ekşi veya acı geğirme

Geğirme, insan tabiatı için olukça önemlidir. Gazların bağırsaklardan çıkabilmesi adına eylemin oluşması gereklidir. Fakat hoş olmayan durumlar taşımamalı ve çok fazla ortaya çıkmamalıdır.

Karın ağrısı nöbetleri

Yükselen asitlik, keskin ve güçlü ağrı hissi durumunda kendisini gösterecek olan iç organların üzerinde bulunan mukoza zarlarının tahriş edilmesine sebep olabilir.

Sindirim Sorunları

Kabızlık, şişlik ve ishal, şişkinlik çoğunlukla mide asidine eşlik eder.

Mide asidine ne iyi gelir?

Mide asidinin önüne geçilebilmesi ve tedavi edilebilmesi adına özel bir diyet belirlenmelidir. Daha çok homojenize gıdalar ile beslenilmesi tavsiye edilmektedir. Bu, mide duvarını koruyan süt ürünler, saran çorbalar ve diğer gıdaları işaret etmektedir. Mide asidine iyi gelen besinler şunlardır:

Taze sebzeler

En fazla tavsiye edilen gıdalar içerisinde kereviz, salatalık, havuç, balkabağı, patates bulunmaktadır. Özellikle bu sebzeler buharla pişirilirse hızlı bir şekilde sindirilmektedir.

Haşlanmış tahıllar

Yulaf ve pirinç yararlıdır. Dilersiniz sütte ya da suda kaynatabilirsiniz. Çoğunlukla sıvı durumda tüketmek tavsiye edilmektedir. Tariflerinizde yağ kullanmamaya dikkat edin.

Et

Et tüketimi mide asidi için oldukça önemlidir. Ancak yağsız et kullanmalısınız. Haşlama ve buharda pişirme yöntemleri ile mide asidini rahatlatabilirsiniz.

Çorbalar

Yağı azaltılmış ve et suyundan yapılmış püre çorbaların tüketilmesi oldukça faydalıdır. Midenin asitliğini düşüren pirinç veya yulaf ezmesi de çorbaların içinde kullanılabilir.

Kuru yemişler

Kuru yemişler ve yağlı tohumlar mide asidinin düşmesine yardımcı olur. Protein açısından da mükemmel gıda olan kuru yemişler, çiğ olarak tüketilirse daha rahat emilebilmektedir.

Süt

Mide asidini düşürebilmek adına süt ilk olarak akıllara gelen bir üründür. Süt tüketmek yemek borusunda meydana gelen tahrişi hızlı bir şekilde azaltır. Ülser ve gastrit görülmesi halinde yoğurt ve süzme peynir tüketilmesi daha çok tavsiye edilir.

Yeşil çay

Kuru erik kompostosu veya yeşil çay gibi içecekler de mide asidine iyi gelmektedir. Çayları demlediğiniz sırada asitliği düşürmek adına nane kullanmak tavsiye edilmektedir. Gün içinde en düşük miktarda iki litre su tüketilmelidir. Bunun yanı sıra kahve tüketiminden uzak durmak gerekir.

Yağlı balıklar

Fırında pişirilen deniz balıkları mide asidini düşürmektedir.

Bal

Mide asidini dengeleyen diğer bir ürün ise baldır. İlaç etkisi gösteren bal, birçok minerali ve vitamini içerisinde barındırır. Tüketilmesi halinde mukoza zarınız korunur ve midedeki tahriş giderilir.

Meyveler

Olgunlaşmamış mango, soyulmuş elmaları, muz, avokado, zerdeçal ve hindistan cevizini rahatlıkla tüketebilirsiniz. Sindirimi rahatlatmaya destek olan bu meyveler birden fazla mineral, vitamin ve lifi içerisinde barındırır. İshal ve kabızlık ile mücadelede oldukça etkilidir.

Yorumlar (0)