MHP'nin "Çin tuzu yasaklansın" önerisine partilerden destek!

Doyma hissini baskılayan ve obeziteye davetiye çıkaran "Çin tuzu"nun (MSG) yasaklanması için MHP tarafından Meclis'e sunulan yasa teklifine CHP, AK Parti ve HDP'den destek geldi. 

SAĞLIK 26.02.2020, 09:58
MHP'nin "Çin tuzu yasaklansın" önerisine partilerden destek!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), hazır gıdaların yapımında kullanılan ve doyma hissini baskılayarak obeziteye davetiye çıkaran "Çin tuzu"nun yasaklanması için yasa teklifi verdi.

Yasa teklifinin gerekçesinde, "MSG, glutamik asitin tuzudur. Glutamik asit 20 temel amino asitten biridir ama insan vücudunda üretildiği için dışarıdan alınmasına gerek yoktur. Ancak birçok yiyecekte lezzet verme amacıyla kullanılmaktadır. MSG, gıda katkısı olarak E-621 adıyla bilinmektedir. Başta salam, sosis, hamburger, hazır çorbalar, cips, kraker, et suyu tabletleri, köfte harçları, salata sosları olmak üzere pek çok hazır gıdanın üretiminde kullanılmaktadır. MSG, katkılı olduğu yiyecekleri tüketenlerde doyma hissini baskılayarak bireylere daha çok yemek arzusu oluşturmaktadır." ifadeleri kullanıldı. 

Birçok hastalığa neden oluyor

Katkılı yiyecekleri tüketenlerin sebze, meyve ve balık gibi sağlıklı gıdalardan uzaklaşmalarının da pek çok sağlık problemine yol açtığı kaydedilen gerekçede, "Çin tuzunun fazla miktarda tüketilmesinin birçok hastalığa sebep olduğu, hem hayvan deneylerinde hem de insanlar üzerinde yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. MSG bir çeşit nörotoksindir, yani sinir hücrelerine zarar verir. MSG, doyma hissini yok ettiği için başta obezite olmak üzere beyinde epilepsi, Alzheimer, Parkinson, ALS, öğrenme güçlüğü, baş ağrısı gibi hastalıklara sebep olurken, karaciğerde de yağlanma ve toksik etkilere neden olabilmektedir. Bununla birlikte glikoz tolerans bozukluğu, insülin direnci, leptin direnci, pankreas hasarı, ani kalp krizi, alerjik reaksiyonlara da neden olabilmektedir. MSG'den uzak kalmak toplumumuzun ve gelecek nesillerimizin sağlığı için oldukça önem arz etmektedir. Bebek mamalarında kullanımı yasak olmasına rağmen yetişkinlerin yemeklerini tüketmeleri neticesinde MSG'ye maruz kalan bebeklerde alerjik reaksiyonlar ve lezyonlara sebep olabilmektedir." denildi. 

Partilerden destek geldi

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp’in haberine göre; MHP'nin yasa teklifine AK Parti, CHP ve HDP'den destek geldi. 

"Üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor"

AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, "Günümüzün en büyük sorunlarından olan obezite, geleceğimizin teminatı çocuklarımız başta olmak üzere tüm halkı tehdit ederken, üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. O nedenle bilim insanları da bu ürünün zararlarında birleşiyorsa biz parti olarak gelecek nesillerimizi korumak adına, halkımızdan yana olur, elimizden gelen katkıyı veririz." açıklamasında bulundu.  

"Hiçbir şey insan sağlığından daha önemli değil"

AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, "Ben kaya tuzunun baş şehri Çankırılıyım. Bu tuzun yasaklanmasına ilişkin yasa teklifi komisyonumuza geldiğinde teferruatlı bilgi alırız. Elbette ki hiçbir şey insan sağlığından daha önemli değil, gerekli kararlılığı gösteririz." ifadelerini kullandı. 

"Parti olarak gıda güvenliğine çok önem veriyoruz"

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Biz parti olarak gıda güvenliğine çok önem veriyoruz ve bununla ilgili yüzlerce soru önergemiz, mecliste duruşumuz var. Sayın Bahçeli'nin CHP'den ne gelirse karşı çıkarız, tavrının aksine biz elbette MHP'den de gelse halk sağlığı için faydalı olacak her şeye destek veririz, reddetmeyiz. Hatta katkı da yaparız. O nedenledir ki Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorununa çözümü siz getirin, biz destek verelim dedik." dedi. 

"Pek çok metabolik hastalığın temeli"

HDP İçel Milletvekili Rıdvan Turan, "MSG, gıdalara et tadı veren bir madde. Et bulyonların içinde de var ve bunu daha çok et alamayan yoksul insanlar kullanıyor. 1989'da tıp fakültesinde bir çalışma yapmıştık. Hekimlik hayatım boyunca da et bulyonların kullanılmaması için çok çabaladım. Özellikle kırsal kesimden göç eden insanlar bu bulyonları tercih ettiler. MSG, pek çok metabolik hastalığın temeli, çocuklarda gelişme geriliği, yaşlılarda damar hastalıkları yapıyor. 1989'da konuşmaya başladım 2021 oldu hala konuşuyoruz. Bunun kullanımının yasaklanması için üzerimize düşeni hekimken yapmıştık, vekil olarak da yaparız." diye konuştu.

Yorumlar (0)