Menopozda yeni tedavi: Kadınların hayatına çığır açacak

Kent Bayraklı Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşalı Yılmaz, menopozda hormanel faaliyetlerin bittiğini ancak yaşanan bu duruma kötü gözle bakılmamasına vurgu yaparak, kullanılacak olan ilaçların olumsuz yanları ortadan kaldırdığını açıkladı.

SAĞLIK 08.05.2022, 12:18 09.05.2022, 09:27
Menopozda yeni tedavi: Kadınların hayatına çığır açacak

Menopozda olan kadınlara verilen bazı doğal hormonların yaşanan bu süreci olumlu yönde etkilediğini ve farklı birçok hastalık riskine karşı koruyucu bir görevde sağladığını söyleyen Jinekolog Ayşalı Yılmaz,” Verilen bu hormon tedavisi yaşlanmaya karşı dur diyebiliyor. Çok kısa bir zaman öncesine kadar iyi bir gözle bakılmayan hormon tedavisi kullanılacak olan doğal hormonlar ile kadınların hayatlarına rahatlık getirecek. Sadece eskiden söylenenlere takılarak yargılı davranmayalım” şeklinde ifade etti.

Yararlı tıp uygulayıcısı olduğunu belirten Opr. Dr. Ayşalı Yılmaz, menopozun hormanel işlevlerin bitmesi ve adet görmenin bitmesi durumu olduğuna vurgu yaptı. Bir sene süresince regl olmayan kadınların menopozda olduğunu belirten Yılmaz, 50 yaşın menopoz zamanları olduğunu ve birçok kadında 40’lı yaşlarda farklılıkların ortaya çıktığını söyledi. Menopoza girmeden öncesinde veya menopozda olan kadınların yaşadığı şikayetlerden dolayı vücutta meydana gelen bozuklukların ana sebebini çözmeye uğraşan fonksiyonel tıp bakış açısı ile incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"Önyargılı olmayalım"

Kadınların menopoza girmesi sonrasında verilen doğal hormonların yaşlanma karşıtı bir etki yaratması için de çok önemli bir yerinin olduğunu belirten Ayşalı Yılmaz, “Hormon replasmanı dediğimiz uygulama 2000’li senelerden önce menopozda olan kişilere yapılıyordu. 2002 senesinde duyurulan WHI çalışması yapılan bu uygulamanın gidişatını değiştirdi. Yapılan bu incelemede verilen hormonların kadınlarda meme kanseri ve inme tehlikesini yükselttiği fark edildi. WHI çalışmasının ayrıntılarını vermeden önce söylemeliyim ki ileri yaşta olan kadınlarda gerçekleştirilmiş ve doğal hormonlar değil, sentetik hormonlar kullanılmış. Bu sebepten ötürü gerçekleri göstermeyen bir çalışma. Yayımlanan bu çalışma sonrasında hiçbir kadına hormon tedavisi başlayamadık. Fakat son senelerde fark edildi ki doğal hormonlar verilerek yapılan bu replasman tedavisinin herhangi bir yan etkisi bulunmuyor. Bunun yanı sıra uygulanan tedavi sayesinde menopoz sonrası kadınlarda kalp hastalıklarından kolon kanseri ve ölüm riski yarı yarıya, kemik kırıkları ve Alzheimer ise yüzde 35 miktarında düşüş yaşıyor. Söylenilenin aksine meme kanseri riskinde de bir artış yaşanmıyor. Kısa bir zaman öncesine kadar hormon tedavilerine iyi gözle bakılmıyordu. Eğer ki doğal hormonların kullanılırsa kadınların hayatını epeyce rahat ettirecek bir tedavi. Sadece önyargılı olmamamız gerekiyor.” dedi.

Depresyona sebep olabiliyor

Menopoza giren kadınlarda östrojen hormonunda düşüş yaşanmasıyla beraber cildin esnekliğini kaybettiğini bu sebepten dolayı kırışıkların oluştuğunu açıklayan Opr. Dr. Yılmaz, “Menopoz beraberinde cinsel ilişki sırasında rahatsızlık yaşatan kuruluk şikâyetiyle kendini gösterebilir. Yaşanan bu olay çoğu zaman cinsel birlikteliği olumsuz şekilde etkileyebilir. Kadınlarda cinsel isteksizlik yaşanabilir. Menopoza girdikten sonrasında bu defa da idrarla alakalı şikayetlerde baş gösterebilir. Bunun yanı sıra depresyona eğilim gösterme menopozla beraber görülebilir. Depresyona birde uyku bozuklukları da katılırsa daha ağır durumlar meydana gelebilir. Ne yazık ki menopozdan sonra Alzheimer riskinin de oluşma riskinde artış gözlemlenebiliyor. Çoğu kadında yaşanan menopoz sonrası hormon eksikliğiyle orantılı beyin sisi diye adlandırdığımız düşünce ve hafıza keskinliğinde düşme olayına rastlanıyor. Metabolizmanın yavaşlaması, kalp krizi riskinin artması, kemik erimesi gibi durumlarda bu sürecin beraberinde getirdiği olumsuzluklar” şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)