Menisküs yırtığı nasıl oluşur? Menisküs yırtığının belirtileri nelerdir?

Sıklıkla sporcularda görülmekle birlikte, spor yapmayan kişilerde de görülebilen menisküs yırtığı, ani hareketler veya dize gelen darbelerle oluşabilir. Peki menisküs yırtığı nasıl anlaşılır? Menisküs yırtığının belirtileri nelerdir?

SAĞLIK 08.02.2020, 15:07
Menisküs yırtığı nasıl oluşur? Menisküs yırtığının belirtileri nelerdir?

Menisküs, halk arasında bir hastalık olarak biliniyor olmasına rağmen, aslında diz bölgesindeki kıkırdakları koruyan yapının adıdır. Kaval ve uyluk kemikleri arasında menteşe görevi üstlenen menisküs, O ve C şeklindeki iki parçadan oluşmaktadır. O biçimindeki yapı dış menisküs, C şeklindeki yapı ise iç menisküs olarak adlandırılmaktadır. Uyluk ve kaval kemiklerinin birbirlerine temas ettiği yüzeyi artıran menisküs, bu sayede kemiklerin üzerine binen vücut ağırlığının dengeli şekilde dağılmasını sağlamaktadır.


Menisküs yırtığı belirtileri nelerdir?

Menisküste hafif bir hasar oluştuğunda, kişinin dizinde ağrılar başlayabilmektedir. Ağrılarla birlikte dizde şişlikler ve kızarıklıklar oluşabilmektedir. Ağrılar istirahatle birlikte birkaç hafta içerisinde düzelebilirken, ağrıların dinmemesi halinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Menisküsteki hasar arttıkça, otururken veya eğilirken dizde bıçak saplanması şeklinde ağrılar hissedilebilmektedir. Bununla birlikte dizde oluşan aşırı şişlik, kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayabilmektedir. Bu durum hemen düzelmemekle birlikte, mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Tedaviye başlanmaması durumunda, geçtiği zannedilen ağrılar daha sonra tekrar ortaya çıkarak, kişinin yürümesine engel olabilmektedir.

Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir?

Menisküs, dizlerde oluşan baskıyı eşit olarak dağıtan bir yapı olduğu için tedavisi ihmal edilmemelidir.


Genelde hafif hasarlı yırtılmalardaki tedaviler, fizik tedavi ve ilaç tedavisiyle birlikte düzelebilmektedir. Hasarın ağır olduğu menisküs yırtılmalarında ise, ilaç tedavisine cevap alınamaması durumunda cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
 

Yorumlar (0)