Memleketine dönen neden toprağı öper? İşte biyolojik açıklaması...

Hemen herkes memleketinin havasının da suyunun da bir başka olduğunu, döndüğünde toprağını öpeceğini söyleyen birine şahit olmuştur. Sağlık uzmanları, bunun vücudun bir bölgeye adaptasyonuyla ilgili olduğunu dengesinin bozulduğunda vücudun doğal ritminin sekteye uğrayacağını söylüyor.

SAĞLIK 12.01.2020, 11:08 12.01.2020, 11:32
Memleketine dönen neden toprağı öper? İşte biyolojik açıklaması...

Tüm canlılar, uyanıklığı ve uykuyu, kalp ritmini, kan basıncını ve vücut sıcaklığını kontrol eden dâhilî bir biyolojik saatle yaşamlarını sürdürüyor. Günlük biyolojik fonksiyonlar, yirmi dört saatlik bir döngünün ritmine göre ayarlı olarak işliyor. Bu döngünün temposu birkaç saat dahi saptığında, etkileri kendini çabucak gösteriyor.

Farklı bölgelere özellikle uçakla seyahat eden yolcular sıcak basması, titreme, karın ağrısı, halsizlik, gerginlik, baş ağrısı, titreme gibi şikâyetleri sıklıkla dile getirir.

Sağlık uzmanları bunun uçak tutmasıyla ilişkisinin olmadığını, vücudun doğal ritminin adapte olduğu yerden farklı bir yere geçtiğinde sekteye uğramasıyla ilişkili olduğunu ifade ediyor.

Memleket hasretinin beyindeki yeri: Üst kiyazmatik çekirdek (ÜKÇ)

Memelilerin dâhilî saatleri; vücut sıcaklıkları, akışkanlar ve elektrolitler, açlık ve hormon üretimini düzenleyen beynin bir parçası olan hipotalamustaki nöronların toplandığı yer olan üst kiyazmatik çekirdekte (ÜKÇ) işleniyor. ÜKÇ, akabinde ışık girdisini beyne ilk işleyen gözün retinasına ilişkin olarak çalışıyor.

Memleket toprağını öpmenin biyolojik açıklaması!

Eğer dışarıda hava karanlıksa, ÜKÇ vücudu uyku haline getirmek üzere görev yapan melatonini faaliyete geçirir. Dışarı aydınlıksa da, ÜKÇ melatonin üretimini durdurur. Oysa döngüsünü bu şekilde ayarlayan beynin doğası yeni çevrelere uyum sağlamak için oldukça yavaş kalıyor.

Beyin, vücudu adapte ettiği coğrafyada meydana gelen mevsimsel geçişlere kademeli olarak uyum sağlıyor. En ufak değişimde uyum sağlamakta güçlük çekiyor ve bu nedenle vücudu sıcak basması, titreme, karın ağrısı, halsizlik, gerginlik, baş ağrısı, titreme gibi neticelerle karşı karşıya kalır. Bilim insanları, memleket hasretini kültürel faktörlerine nazaran, akabinde bu durumla ilişkili olduğunu söylüyor. Yani, memleketine gidince toprağını öpeceğim diyen birisinin yaşadığı hasret büyük oranda bedeninin adapte olduğu o coğrafyayı istemesi olarak vuku buluyor.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (3)
Harika 4 yıl önce
Entellektuelitenin dibine vurulmus bir haber adeta.
Gurbetci 4 yıl önce
Ahh be simdi Yozgat'ta olmak vardi. Ne de guzeldir simdi havalar orada bu mevsimde... ahh ahh..
Yozgatli 4 yıl önce
Alemanyada memleket hasretliylen yanip tutusuyok. Cok guzel memleketim. Suanda kiybord uzerinde suzulur gözyaşlarım