Meme kanseri riskini azaltmak için neler yapılmalı?

Prof. Dr. Sezer, balık, zeytinyağı ve sebze tüketmenin meme kanseri riskini azalttığını söyledi. Sezer, doktor kontrolünün ve sporun da öneminden bahsetti.

SAĞLIK 13.11.2019, 11:36 13.11.2019, 11:55
Meme kanseri riskini azaltmak için neler yapılmalı?

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Yavuz Atakan Sezer, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamalarda bulundu. Sezer, Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre dünyadaki her sekiz kadından birinin meme kanserine yakalandığını belirtti.

Aynı zamanda Trakya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Yavuz Atakan Sezer, meme kanserinin bütünüyle kalıtımsal olmayabileceğini fakat yakın akrabalarda diğer kanser türlerinin olmasının, kadınlarda meme kanseri riskini artırdığının altını çizdi.

Fazla kiloların insan sağlığına zararından da bahseden Sezer, meme kanseri riskini artıran en önemli etmenin kilo ve özellikle çağımızın hastalığı haline gelen obezitenin olduğunu belirtti. Ayrıca Sezer, meme kanseri riskini azaltmak için kadınlara kilo almamaları gerektiğini söyledi. Özellikle 30 yaşından sonra menopoz dönemine kadar kilo verildiği zaman meme kanserine yakalanma riskini yüzde 40 azalıyor.

Meme kanseri riskini yüzde 25 azaltmak için spor yapın

Prof. Dr. Yavuz Atakan Sezer, günlük 20 dakika yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi hafif sporları yapmanın veya aerobik, kardiyo ve pilatis gibi dinamik kas gücü isteyen sporları da 10 dakika yapmanın meme kanseri riskini yüzde 25 oranında azaltacağını belirtti. 

Son olarak, kadınların 20-40 yaş aralığında üç yılda bir doktora gidip kontrol yaptırması gerektiğini de vurgulayan Sezer, 40 yaşından sonra ise her kadın yılda bir kez meme cerrahı tarafından kontrol edilmesinin gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar (0)