Mega kazaların temelinde yatıyor: Uyku uzmanları uyardı

Uyku üzerine araştırmalar gerçekleştiren Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, binlerce kişinin ölümüne neden olan “mega kazaların” büyük bir kısmının ana sebebi olarak uykusuzluğu gösterdi.

SAĞLIK 28.12.2022, 11:37 28.12.2022, 11:40
Mega kazaların temelinde yatıyor: Uyku uzmanları uyardı

“Neden Uyuruz” isimli panelde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Öztürk, düzenli ve yeterli uykunun sağlık noktasında büyük bir önem taşıdığını ifade etti. Uyku süresinin kişiden kişiye değişiklik göstereceğini dile getiren Öztürk, ortalama 7-8 saatlik bir uykunun erişkinler adına yeterli geleceğine işaret etti.

“Uykusuz kalmanın bedeli ağır ödenmiştir”

Uykusuzluk durumunun insan sağlığı noktasında birden fazla olumsuz etkiye neden olacağını aktaran Öztürk, dünya tarihinde yaşanan büyük kazaların temelinde uykusuz kalan kişilerin rol oynadığını ifade etti.

Uykusuz kalan kişilerin kontrol ve odaklanma problemleri ile karşı karşıya kaldığına vurgu yapan Öztürk, "Hindistan'da 1984 senesinde Bhopal felaketi yaşanıyor. Gaz sızıntısı sebebiyle toplamda 25 bin kişi hayatını kaybediyor. Gelmiş geçmiş en büyük nükleer felaket şeklinde değerlendirilen Çernobil patlaması 1986 senesinde gerçekleşti ve 68 milyar dolar kadar oluşturdu. Patlamanın olduğu alanın temizlenmesi 2067 senesinde bitecek. Exxon Valdez tanker faciasını bilirsiniz. Tanker karaya oturdu ve bütün petrol okyanusa aktı. Bu kazalar büyük çevre felaketleridir.

Bu mega kazaların bir ortak özelliği bulunuyor. Resmi raporları incelediğinizde olaylar sırasında görevi başında olan kişilerin uykusuzluğa ya da uzamış uyanıklığa kalmaya bağlı şekilde çalışma sırasında uyuduğu görülmüştür. Hepsinde bulunan ortak özellik sadece bu. Kısacası uykusuzluk yaşamanın bedeli oldukça ağır ödenmiştir" dedi.

Yorumlar (0)