MEB müjdeli haberi verdi: İlk solunum cihazı üretildi!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında yürütülen Ar-Ge çalışmaları neticesinde ilk solunum cihazı, Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Ar-Ge atölyelerinde üretildi.

SAĞLIK 16.04.2020, 09:06 16.04.2020, 13:58

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi boyunca Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri'nde üretim kapasitesini genişletirken, dezenfeksiyon ve temizlik ürünlerinden maske üretimine, tek kullanımlık tulum ve önlükten yüz koruyucu sipere kadar farklı ürünleri seri olarak üretmeye başladı.

Öncelikle maske makinesi ile solunum cihazının üretilmesi amacıyla bu cihazların tasarımına ve Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaşıldı. İstanbul'da ultrasonik maske makinesi üretilirken, yeni makineler ile birlikte aylık maske üretim kapasitesi 10 milyon oldu. 

İlk solunum cihazı ise Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Ar-Ge atölyelerinde üretildi. İş Sağlığı ve Güvenliğine uygun olarak tasarlanan solunum cihazı, Sağlık Bakanlığı Tıbbı Cihaz Yönetmeliği'ne uygun olarak üretildi. Solunum cihazının öncelikle tescili alınacak, daha sonra da seri üretime başlanacak.

"Pilot seçtiğimiz illerimize ciddi Ar-Ge altyapı desteği verdik"

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi boyunca meslek liselerinin üretim kapasitesini genişlettiklerini ifade etti.

Mahmut Özer, dezenfeksiyon ve temizlik ürünlerinden maske üretimine, tek kullanımlık tulum ve önlükten yüz koruyucu sipere kadar alt yapıyı kuvvetlendirdikleri tüm alanlarda yoğun imalat gerçekleştirildiğini kaydederek, "Ayrıca seçtiğimiz illerde ihtiyaç duyulan biyomedikal cihazların üretimi için de Ar-Ge çalışmalarını koordine ediyoruz. Pilot seçtiğimiz illerimize ciddi Ar-Ge altyapı desteği verdik. Ar-Ge çalışmalarına fedakârca çalışan mesleki eğitim öğretmenlerimiz büyük emek verdiler." ifadelerini kullandı. 

"Çalışmalar başarıyla tamamlandı ve ilk solunum cihazı üretildi"

İstanbul'da Otomatik 3 Katlı Telli Ultrasonik Cerrahi Maske Makinesi üretilmesiyle ilk müjdeli haberi verdiklerini anımsatan Mahmut Özer, şunları söyledi:

"Hatay ve İstanbul'da solunum cihazının üretilmesi ile ilgili Ar-Ge çalışmaları başarılı bir şekilde devam ediyordu. İlk sevindirici haber, Hatay'dan geldi. Hatay İl Milli Eğitim Müdürümüzün koordinasyonunda çalışmalar başarıyla tamamlandı ve ilk solunum cihazı üretildi. Bu süreçte ihtiyaç duyulan makineleri mesleki eğitim olarak üretebilmek ve hizmete sunabilmekten büyük mutluluk duyuyoruz."

"Ar-Ge merkezlerimizi, altyapısı güçlü bazı illerimizde de açacağız"

Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitimde üretim kapasitesinin önem arz ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, İstanbul, Hatay ve Bursa'da 3 Ar-Ge merkezimiz yoğun mesai harcıyorlar. Ar-Ge merkezlerimizi, altyapısı güçlü bazı illerimizde de önümüzdeki günlerde açacağız. İnşallah yakında İstanbul'dan da solunum cihazı üretimine yönelik müjdeli haberi sizlerle paylaşacağız. Bu süreçte Hatay'daki arkadaşlarımızın, yöneticilerimizin ve öğretmenlerimizin fedakârca çalışmaları her türlü takdirin ötesinde. Bu müjdeli haberi verebilmek için gece gündüz çalıştılar."

"Mesleki eğitimin kara gün dostu olduğunu göstermeye devam ediyorlar"

Süreci başarıyla yöneten Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne teşekkürlerini ileten Mahmut Özer, "Ülkemizde tüm illerde fedakârca gayret gösteren tüm mesleki eğitim öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tüm yöneticilerimizin koordinasyon ve destekleri ile mesleki eğitimin kara gün dostu olduğunu göstermeye devam ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)