Mcv Nedir? Mcv Düşüklüğü ve Yüksekliği Belirtileri, Tedavisi

​​​​​​​Tam kan sayımı değerlerinden biri olan mcv kandaki kırmızı kan hücrelerinin boyutlarını belirlemek amacı ile kullanılır.

SAĞLIK 06.08.2020, 18:22
Mcv Nedir? Mcv Düşüklüğü ve Yüksekliği Belirtileri, Tedavisi

Eğer test sonucunda sonuç yüksek çıkarsa bu durum kırmızı kan hücrelerinin olması gerekenden daha büyük olduğunu ifade eder. Bu duruma macrocytosis ismi verilir. Büyüklük hali kılcal damarları doğrudan etkilemektedir.

Çocuklar, yaşlılar ve yetişkinlerde normal mcv değerleri 80 ile 95 fl, bebekler ile yenidoğanlarda 96 ile 108 fl olarak belirlenmiştir. Kansızlık tipi hakkında bilgi veren bu değerler yüksek, düşük ya da normal olabilir. Değerin düşük olması mcv eritrositlerin normalden küçük olduğunu gösterir. Bu değerleme yapılırken mchc ile rdw değerleri birlikte ele alınmaktadır.

Mcv Düşüklüğünde Ne Olur?

Mcv düşüklüğü değerin 80 fl’nin altında olması durumunda meydana gelir. Bu durumda hastalarda çoğunlukla dayanıklılık kaybı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı, soluk cilt gibi belirtiler görülür. Mikrositik anemi olarak ifade edilen düşük hali genellikle demir eksikliği anemisi, kronik hastalık anemisi, talasemi yani Akdeniz anemisi, yüksek oranda kurşuna maruz kalma ya da kurşun zehirlenmesi, sideroblastik anemi gibi şekillerde ortaya çıkar. Bunlara ek olarak kronik alkol kullanımı, bakır eksikliği ve ilaç kullanımı da mcv düşüklüğüne yol açmaktadır. Bunlar içerisinde demir eksikliği anemisi en sık görülen tür olup özellikle çocuklar ve hamilelerde yaygın olarak görülür. Çatlak ve kuru dudaklar, uyku problemleri, çabuk üşüme, tırnaklarda solukluk, dilde iltihaplanma gibi belirtiler bu anemi türünün işaretçileridir.

Mcv Düşüklüğü ve Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Mcv düşüklüğünün tedavisinde hastalara C vitamini ile demir ilaçları verilir. Bu tedavi yaklaşık olarak iki üç ay devam etmektedir. Ardından serum demiri ile tam kan sayımına bakılır ve adet bozukluğu sebebiyle aşırı kanama varsa hormon ilaçları kullanılır. Talasami taşıyıcıları olan kişiler için sıklıkla tedavi uygulamaya ihtiyaç yoktur.

Mcv yüksekliğinin tedavisi için ise sebep dikkate alınır. Bu tedavide genelde B12 ve folik asit kullanılır. Folik asit tedavisi ağızdan ilaç şeklinde olmaktadır. Eğer hastalık kronik alkol kullanımı ile ilgiliyse derhal alkol kullanımının bırakılması gerekir. Tüm kansızlık tiplerinde tedavi için öncelikle altta yatan sebep belirlenir.  

Yorumlar (1)
N 3 yıl önce
hiç rahatsızlık yok sağlık gayet iyi meb dusuk çıkarsa sebebi