Maymun çiçeği virüsüne dair yeni araştırma: Mutasyon hızı arttı!

Maymun çiçeği virüsünün 2018 yılından bu yana en az 50 kez mutasyon geçirdiğini kaydeden Portekizli araştırmacılar, "Mutasyon hızı, beklentilerimizin oldukça üzerinde. Bir süper bulaştırıcı tarafından yayıldığını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. İşte virüsle ilgili yapılan son çalışmaya dair ayrıntılar...

SAĞLIK 05.07.2022, 14:08 Hakan Öksüz
Maymun çiçeği virüsüne dair yeni araştırma: Mutasyon hızı arttı!

Küresel çapta endişeye neden olan maymun çiçeği virüsü, Türkiye'ye de sıçradı. Endişe edilmemesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, maymun çiçeğinin, koronavirüs gibi bir pandemiye yol açmayacağını belirtiyor. Peki maymun çiçeği virüsüyle ilgili yapılan son çalışmalar neler diyor?

Maymun çiçeği virüsüyle ilgili Portekiz'de yapılan bir araştırmanın sonuçları, "Nature Medicine" isimli dergide yayımlandı. Araştırmaya göre maymun çiçeği virüsü, alışılmışın dışında bir hızla mutasyon geçiriyor.  Araştırmanın, şimdiye kadar virüsün genetik kökenleriyle ilgili yapılan en geniş kapsamlı çalışma olduğu kaydedildi.

"4 yılda en az 50 kez mutasyon geçirdi"

Araştırmacılar, 15 farklı hastadan maymun çiçeği virüsü örnekleri topladı. Bu virüslerin genomları karşılaştırıldı. Virüslerin kökenlerinin 2018 yılında İngiltere'de görülen salgına kadar izlenebildiği belirtildi. Yapılan testlere göre maymun çiçeği virüsü, aradan geçen 4 yıl içinde en az 50 defa mutasyon geçirdi. Bu mutasyon hızının, bilim insanlarının beklediği orandan 12 kat fazla olduğu ifade edildi.

"Virüsün mutasyon hızı oldukça yüksek"

Araştırmaya ilişkin konuşan Joao Paulo Gomes, "Elde ettiğimiz veriler oldukça ilginç. Bulgularımız, maymun çiçeği virüsüne dair bilinenlerle çelişiyor. Virüsün genom dizilimini biliyoruz. Bu da şu anki salgına ilişkin daha iyi bir görüş kazanmamızı sağladı. Virüsün mutasyon hızı, beklentilerimizin oldukça üzerinde. Büyük ihtimalle bu virüsün bu kadar fazla ülkede görülmesinin sebebi, bir süper yayıcı." dedi.

Batı Afrika türünde ölüm oranı yüzde 1!

Bulgulara göre dünyada yaygın olarak görülen maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika türünün alt dallarından biri. Batı Afrika türü maymun çiçeği virüsünün ölüme neden olma olasılığının yüzde 1 olduğunu biliniyor. Daha tehlikeli olan Kongo türünde ise ölüm oranı yüzde 10. Virüsün kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişiyor. Bu durum, virüsün takip edilmesini güçleştiriyor.

Portekizli araştırmacılar, DSÖ'nün açıklamasına karşı çıkıyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kabul edilen ilk maymun çiçeği vakası, Nijerya'dan ABD'ye giden bir kişide tespit edildi. DSÖ, mayıs ayı başında ABD'ye giden bu kişinin virüsü yaydığını öne sürüyor. DSÖ'nün bu açıklamasına karşı çıkan Portekizli araştırmacılar ise, "Virüs nisan ayının sonuna doğru İngiltere ve Portekiz'de zaten tespit edilmişti." görüşünü savunuyor. 

Yorumlar (0)