Maymun çiçeği virüsünde şaşırtan oran: %98 bu cinsiyette görüldü!

Özellikle Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, vakaların yüzde 98’inin erkek olduğunu belirtti. 

SAĞLIK 26.07.2022, 14:43 26.07.2022, 15:44
Maymun çiçeği virüsünde şaşırtan oran: %98 bu cinsiyette görüldü!

Batılı devletler başta olmak üzere tüm dünyada yayılımını sürdüren maymun çiçeği virüsü, Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) de harekete geçirdi. Salgının tehlikeli bir seviyeye yükseldiğini açıklayan DSÖ, dünya genelinde acil durum ilan etti. DSÖ’nün bu açıklamasını yorumlayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bunu bir pandemi ilanı olarak değerlendirmemek gerekir. Bu bir tedbir çağrısıdır” ifadelerini kullandı. 

“DSÖ, virüsün daha çok yayılacağını düşünerek bu adımı attı”

Maymun çiçeği virüsünün yayılımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Virüs beklentilerin üzerinde bir hızla yayılımını sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu kapsamda bir acil durum ilan etti. Ancak bunu bir pandemi ilanı olarak değerlendirmemek gerekir. Bu bir tedbir çağrısıdır. DSÖ, virüsün daha çok yayılacağını düşünerek bu adımı attı” şeklinde konuştu. 

“Toplam vaka sayısı da 16 bine yaklaştı”

Salgındaki son duruma ilişkin istatistiksel verileri paylaşan Özlü, “Şu an bu salgın toplamda 74 ülkede tespit edilmiş durumda. Toplam vaka sayısı da 16 bine yaklaştı. Ancak ölüm oranı çok az. Maymun çiçeği virüsü sebebiyle bu süreçte 5 kişi yaşamını yitirdi. Aslında geçmiş yıllarda Afrika’da dahi çok nadir görülen bir rahatsızlıktan bahsediyoruz. Ancak son dönemde diğer kıtalara da sıçrayarak daha değişik bir hal almış durumda” dedi. 

“Yakın temas ve cinsel ilişki ile daha kolay bulaşıyor”

Mayıs ayından itibaren vaka sayılarında artış gözlemlendiğini dile getiren Özlü, “Son 2-3 ayda görülen bu artış, aslında bize çok önemli mesajlar veriyor. İnsandan insana bulaşması çok zor olan bir virüs. O sebeple bu kadar hızlı bir yayılım beklenmiyordu. Yakın temas ve cinsel ilişki ile daha kolay bulaşıyor. O sebeple bu salgının bir pandemi haline gelmesi hala çok zor. Bunu neye dayanarak söylüyoruz? Elimizdeki bilimsel verileri ve detayları göz önüne alarak söylüyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Hastaların yüzde 98’i erişkin erkek”

Vakaların yüzde 98’inin erkek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, açıklamalarının son bölümünde şunları kaydetti:

“Şu an hastalara baktığımızda, çok ilginç bir durum ortaya çıkıyor. Hastaların yüzde 98’i erişkin erkek. Bu durum da yayılımın ana sebebi hakkında bize önemli ipuçları veriyor. Öte yandan koronavirüs salgınında olduğu gibi maymun çiçeği virüsünde sık sık değişen ve türeyen varyantlara şu an ihtimal vermiyoruz. Böyle bir olasılık şu an gözükmüyor. Bu da bizi rahatlatan bir diğer detay. Elbette temennimiz bu yayılımın bir an önce son bulması ve herkesin artık rahat bir nefes alması. Eğer defalarca kez dile getirilen tedbirlere harfiyen uyulursa, bu salgının da en kısa sürede kontrol altına alınacağına inanıyorum.”

Kaynak: Yeni Şafak

Yorumlar (0)