Maymun çiçeği virüsü, kaç kişiyi öldürdü?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün şimdiye kadar 59 ülkede tespit edildiğini ve 3 kişinin bu nedenle öldüğünü duyurdu. İşte maymun çiçeği virüsüne ilişkin güncel DSÖ verileri...

SAĞLIK 07.07.2022, 15:28 07.07.2022, 18:05 Hakan Öksüz
Maymun çiçeği virüsü, kaç kişiyi öldürdü?

Nisan ayının sonunda İngiltere ve Portekiz'de tespit edilen maymun çiçeği virüsünün neden olduğu vaka sayısı 6 bini aştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün yayılımına ilişkin güncel verileri paylaştı. Buna göre virüs, 1 Ocak-4 Temmuz tarihleri arasında 59 farklı ülkede görüldü. Vaka sayısının ise 6 bin 27 olduğu kaydedildi.

14 günde bir virüsün yayılımına dair güncelleme yapılacak

DSÖ'den yapılan açıklamaya göre şimdiye kadar maymun çiçeği virüsü nedeniyle 3 kişi yaşamını yitirdi. Vaka sayısının artışa geçmesi üzerine küresel çapta bir panik havasının oluşmaya başladığını kaydeden DSÖ, 14 günde bir virüsün yayılımına ilişkin güncel bilgilerin aktarılacağını bildirdi.

Bazı Afrika ülkelerinde ilk kez görüldü

Maymun çiçeği virüsünün test yöntemiyle belirlenmesinin bir hayli zor olduğunu belirten DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, gerçek vaka sayılarının kayıtlarda gözükmediğini söyledi. Maymun çiçeği virüsünün, Afrika'da da yayılım gösterdiğini kaydeden Ghebreyesus, "Kıtadaki birçok ülkede ilk kez maymun çiçeği vakaları görüldü." dedi.

Maymun çiçeği virüsünün dünya genelinde yayılım gösteren türünün, ölüm oranı yüzde 1 civarında olan Batı Afrika türü olduğu öğrenildi. Virüsün daha tehlikeli varyantı olan Kongo türünde ise ölüm oranının yüzde 10 olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0)