Maymun çiçeği hastalığı salgına dönüşecek mi? Dünya Sağlık Örgütü açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son zamanlarda Avrupa başta olmak üzere birden fazla ülkede yayılan maymun çiçeği virüsünün yeni bir salgına dönüşüp dönüşmeyeceği ile ilgili açıklama yaptı.

SAĞLIK 31.05.2022, 10:43
Maymun çiçeği hastalığı salgına dönüşecek mi? Dünya Sağlık Örgütü açıkladı

Virüsle alakalı son gelişmelere dair çevrimiçi toplantıda açıklama yapan DSÖ maymun çiçeği uzmanı Dr. Rosamund Lewis, şu ana kadar tespit edilen vakaların büyük bir oranda eşcinsel ilişki sonucu virüse yakalandığına dair bilgilendirmede bulundu.

Bazı vakalarda kabarcıklar fark edilmiyor

Lewis, maymun çiçeği virüsüyle enfekte olmuş her kişinin cildinde büyük kabarcıklar görülmediği uyarısında bulunarak, "Tespit edilen vakaların büyük bir oranında genital alanda yoğunlaşmış ve gözle görülmesi imkânsız kabarcıkların bulunduğu fark edildi. Fark edilemeyen bu bulaşıcı kabarcıklar vücutta 2 ile 4 hafta aralığında kalabilir" dedi.

Bu vakalar içerisinde virüsün yakın temas veya cinsel ilişki yoluyla bulaşıp bulaşmadığı konusunun henüz netleşmediğini söyleyen Lewis, "Daha öncesinde yeterince fark edilemediğimiz bir bulaşma şeklinde artış var gibi duruyor” ifadesinde bulundu.

Covid-19’dan sonra yeni bir salgın olacak mı?

Lewis, "Tespit edilen bu vakaların yeni bir salgın yaratması beklenmiyor. Ancak bu virüse karşı bilinmeyen çok şey var. Hastalığın nasıl yayıldığının haricinde çiçek hastalığına karşı sürü bağışıklığı işlemlerinin seneler önce durdurulmasının da şu andaki yayılımı etkileyip etkilemeyeceğinden emin değiliz" şeklinde ifade etti.

Dünya üzerinde toplam 257 vaka bulunuyor

DSÖ'den tarafından dün duyurulan bilgilendirmede, 26 Mayıs tarihi itibarıyla 23 ülkeden açıklanan maymun çiçeği vakalarının 257'sinin doğrulandığı, 120’sinin ise şüpheli vaka olarak incelendiği belirtilmişti.

Afrika'da ortaya çıkan ve belirli aralıklarla kıtanın dışında da görülen maymun çiçeği virüsü, en son 6 Mayıs tarihinde İngiltere'de görülmüştü. Daha sonra ise Avrupa ülkelerine yayılarak vakalar artmıştı.

Yorumlar (0)