Maymun çiçeği durdurulamıyor: Vaka sayısı 3’e katlandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü taşıyan vaka sayısının geçen haftaya kıyasla 3’e katlandığını duyurdu. 

SAĞLIK 07.06.2022, 13:39 07.06.2022, 13:43
Maymun çiçeği durdurulamıyor: Vaka sayısı 3’e katlandı

Dünya genelinde hızla yayılmaya devam eden maymun çiçeği virüsü, şu ana kadar 27 ülkede tespit edildi. Virüsün yayılımındaki son durum hakkında bilgileri paylaşan Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde tespit edilen vaka sayısının 780’e yükseldiğini açıkladı. DSÖ’den yapılan açıklamada, “Vaka sayıları geçen haftaya kıyasla 3 kat artmış durumda. Yayılım devam ediyor” ifadelerine yer verildi. 

Temaslı olmayan kişilerde de görülüyor

Vaka sayılarının artışını değerlendiren uzmanlar, temaslı olmayan kişilerde dahi bu virüsün görülebildiğini vurguladılar. Virüsün gizemli bir bulaşma yolu olabileceğini belirten uzmanlar, yaşanan bu durumun büyük riskleri de beraberinde getirdiğini belirttiler. 



“Geçen haftaki vaka sayısı 257’ydi”

Vaka sayılarındaki son durumu açıklayan Dünya Sağlık Örgütü, “Dünya genelinde tespit edilen vaka sayısı 780’e ulaştı. Geçen haftaki vaka sayısı 257’ydi. Böylelikle vaka sayıları yalnızca 1 hafta içerisinde 3 kat artmış oldu. Açıklanan bu rakamların hala eksik olma ihtimali de bulunuyor. Test sonuçlarını dikkatle takip ediyoruz. Şu an için küresel risk düzeyi ‘orta’ olarak belirlendi” ifadelerine yer verdi. 

İngiltere’deki vaka sayısı 200’ü aştı

Şu ana kadar endemik olmayan 27 ülkede maymun çiçeği virüsünün görüldüğünü duyuran Dünya Sağlık Örgütü, “En çok vaka sayısı, 207 kişi ile İngiltere’de tespit edildi. İkinci sırada 156 vaka sayısı ile İspanya yer alıyor. Üçüncü sıradaki Portekiz’de vaka sayısı 138 olarak tespit edildi. Bunun yanında, Kuzey Amerika, Arjantin, Avrupa, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas’ta da maymun çiçeği virüsüne rastlandı” ifadelerini kullandı. 



“İlerleyen günlerde daha çok vaka sayısı ile karşılaşabiliriz”

Temas halinde olmayan bazı kişilerde de maymun çiçeği virüsünün ortaya çıkabildiğini açıklayan Dünya Sağlık Örgütü, “Bu durum da bizlere virüsün gizli bir bulaşma yolu olduğunu gösteriyor. Bu durum henüz net bir şekilde tespit edilemedi. Temas dışında ortaya çıkan vakaların hangi sebeple bu virüsü kaptıkları araştırılıyor. Öte yandan yayılımın diğer ülkelere de sıçraması büyük bir olasılık olarak görülüyor. İlerleyen günlerde daha çok vaka sayısı ile karşılaşabiliriz” uyarısında bulundu. 

Cinsel ilişki yoluyla da bulaşıyor

Genel halk sağlığı riskinin düşük seviyede bulunduğu belirtilen açıklamada, “Birçok ülkede hala maymun çiçeği virüsüne rastlanılmadı. Bu da genel halk sağlığı riskinin hala düşük olduğunu gösteriyor. Ancak yeni ülkelerde de vakaların tespit edilmesi durumunda halk sağlığı riski daha yüksek bir hale dönüşecektir. Öte yandan şu ana kadar belirlenen çoğu erkek vakada, bu virüsün yöntemiyle bulaştığı tespit edildi. Bu durum da virüsün cinsel ilişki vasıtasıyla yayıldığını bize kanıtlıyor. Virüs taşıyan kişilerle yakın temas kurmak, kişileri büyük oranda etkiliyor” denildi. 



Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor?

Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde, ‘monkeybox’ olarak da adlandırılan maymun çiçeği virüsünün genellikle cinsel ilişki ve yakın temas sonucu yayıldığı belirtiliyor. Vücut üzerinde büyük çaplı kabarcıkları oluşturan virüs, kişide halsizlik ve mide bulantısına da sebep oluyor. Göz ve solunum yolları ile bulaşabilen maymun çiçeği virüsü, genellikle hayvanlarda ortaya çıkıyor ve insanlara bulaşıyor. Yatak ve kıyafet vasıtasıyla da virüsün yayılabildiği vurgulanıyor. 

Maymun çiçeği virüsü öldürücü mü?

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, şu ana kadar tespit edilen vakaların çoğunun hastalığı hafif geçirdiği bildirildi. Suçiçeğine büyük oranda benzeyen maymun çiçeği virüsü, genellikle 2-3 haftalık dinlenme sürecinin ardından kendiliğinden iyileşiyor. Nadir de olsa hastalığı ağır geçiren vakalara da rastlanılıyor. Maymun çiçeği virüsüne bağlı olarak batı Afrika’nın bazı ülkelerinde ölümler görülmüştü. 



Maymun çiçeği virüsünün aşısı var mı?

Maymun çiçeği virüsünün tedavisinde çiçek aşılarının büyük oranda etkili olduğu tespit edildi. Çiçek aşısı uygulanan vakalarda başarı oranı yüzde 85 olarak duyuruldu. Öte yandan maymun çiçeğine özgü bir tedavi yöntemi ise henüz bulunmuyor. Virüs, geleneksel enfeksiyonla mücadele yöntemleriyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. 

Yorumlar (0)