Maskesiz ne zaman gezebiliriz? Bilim Kurulu Üyesi yanıtladı

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, aşılamadaki öneminin altını çizdi. Pek çok kişiden maskelerin ne zaman çıkacağına dair sual aldığını ifade eden İlhan, "40 milyon doz aşı uygulayabilirsek, maske hususunda gevşemeler görebiliriz." dedi.

SAĞLIK 16.05.2021, 18:46 17.05.2021, 10:00
Maskesiz ne zaman gezebiliriz? Bilim Kurulu Üyesi yanıtladı

Ülkemiz koronavirüsle mücadelede kademeli normalleşme dönemine geçiş yapıyor. İçişleri Bakanlığı, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'ten 1 Haziran Salı saat 05.00'e dek kademeli normalleşme dönemi önlemlerinin uygulanacağını açıkladı. 

Bir televizyon kanalına konuşan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, tam kapanma sürecine dair yorum yaptı. Kademeli normalleşme süreci ile ilgili de görüşlerini paylaştı.

"Vakalara yansıyacaktır"

Kademeli normalleşme sürecinin pozitif vakaların düşüşünde etkili olacağını dile getiren İlhan, "Alınan tedbirlere baktığımızda, toplumda insanların kalabalıklardan uzak durmasına yönelik olduğunu belirtebiliriz. 65 yaş üstündeki vatandaşlarımızın ve 18 yaş altındaki gençlerimizin evde kalmaları yönündeki sınırlama kaldırıldı. Kamu kurumlarında esnek mesainin sürmesi büyük bir yoğunluğu önleyecektir. Seyahat sınırlamalarında da avantajlı bir durumun mevzubahis olduğunu görüyoruz. Toplam pozitif vaka sayısında 5 katlık bir azalma söz konusu. Bu şekilde kurallara riayet edersek, 1 Haziran tarihinden sonra çok daha geniş kapsamlı bir normalleşme olabilir. Aşı yaptırma yönünde bir irade ortaya koyulursa, her şey daha da iyiye gidecektir." dedi. 

Maskeler çıkacak mı?

Maskenin bu şartlarda muhakkak takılması gerektiğinin altını çizen İlhan, aşılama sayısına göre ilerleyen dönemlerde bu hususta gevşeme olabileceğini, şu sözlerle aktardı:

"40 milyon doz hedefine ulaşmamız gerekiyor"

"Bu sual çok soruluyor. 40 milyon doz aşı uygulayabilirsek, maske hususunda gevşemeler görebiliriz. Kalabalık mekanlarda maske takmayı sürdürmemiz gerekiyor. 40 milyon aşı hedefine vardığımızda; açık mekanlarda, çok az insanın bulunduğu ortamlarda zamanla maskeleri kullanmayabiliriz. Kalabalık iş yerleri, market, pazar gibi alanlarda maske kullanmamız gerekiyor. Hedefimiz 65 milyon doz aşı uygulanması. 40 milyona ulaştığımız takdirde yeni kararlar gelebilir." 

Yorumlar (0)