Maskesiz günler ne zaman geri dönecek?

Koronavirüs salgınındaki son duruma ilişkin değerlendirme yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maskesiz yaşama dönülüp dönülmeyeceğine ilişkin soruyu cevapladı.

SAĞLIK 17.04.2022, 21:06 Hakan Öksüz
Maskesiz günler ne zaman geri dönecek?

Türkiye genelindeki koronavirüs vakalarının ve ölüm sayılarının düşmesi, tedbirlerin esnetilmesini sağlamıştı. Aşılanma oranlarının da artmasıyla birlikte açık havada maske zorunluluğu kaldırılmıştı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgına ilişkin son durumu masaya yatırdı. Yeniden maskesiz günlere dönülüp dönülmeyeceği sorusunu yanıtladı.

"Kapanma uygulaması bir daha gelmez"

Salgınla mücadelenin başarıya ulaştığını ve kapanma dönemlerinin geride kaldığını kaydeden Prof. Dr. Özlü, bu uygulamanın bir daha yaşanmayacağını düşünüyor. Artık sadece bireysel tedbirlerin alındığını aktaran Özlü, bunun da daha iyi korunmak isteyen kişilerin kendi tercihi olduğunu belirtti. Özlü, kısıtlamaların yavaş şekilde insanların hayatından çıkacağını söyledi.

Halen daha tehlike altındaki risk grupları var"

Yeniden maskesiz yaşama dönmenin kısa vadede zor olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tevfik Özlü, halen daha risk altında bulunan grupların olduğunu belirtti. Bazı 65 yaş ve üzeri kişilerin kronik rahatsızlıkları bulunduğunu hatırlatan Özlü, "Hayati önemdeki şey, tam doz aşı yaptırmak. Halen daha koronavirüsün ölümcül olduğu risk grupları var. Kapalı alanlarda maske kullanımı devam etmeli." dedi.

"Döngüsel bir hastalığa dönüşecek"

Bilim Kurulu Üyesi Özlü, koronavirüs belirtileri gösteren kişilerin evlere kapanması ve kendilerini izole etmeleri gerektiğini kaydetti. Açık havada maske takmaya gerek olmadığını kaydeden Özlü, "Pandemi, küresel tehdit demektir. Coğrafi sınır dinlemez. Peki Covid-19 bitecek mi? Bence diğer virüslere benzer şekilde mevsimsel bir hastalık olarak kalacak, tamamen yok olmayacak. Bununla birlikte ölümcüllüğü ciddi derecede azaldı." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)