Maske kullananların yarısı gün boyu maskeyi değiştirmiyor

Maske kullanım araştırmasına ilişkin yapılan görüşmelerde 2 bin 553 kişiye sorular soruldu. Sonuçta ortaya çıkan raporda maske kullananların yüzde 40'ının gün boyu maskesini değiştirmediği sonucu ortaya çıktı.

SAĞLIK 16.11.2020, 13:00 16.11.2020, 16:28
Maske kullananların yarısı gün boyu maskeyi değiştirmiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent tarafından maske kullanım alışkanlıklarını analiz eden Maske Kullanım Alışkanlıkları Raporu paylaşıldı.

Koronavirüs pandemisi snorası maske kullanım alışkanlıklarını mercek altına almak amacıyla yapılan online görüşme tekniğiyle, Türkiye'de 12 bölgeden 79 ilde yaşamını sürdüren 2 bin 553 kişi görüşmeye katıldı.

Hazırlanan raporda, her10 kişiden 4'ünün gün içerisinde aynı maskeyi kullandığı tespit edildi. Katılımcıların neredeyse yarısı maskesini yalnızca birkaç saat kullanıp ardından yenilediğini söylüyor.

Kumaş maske kullanan 3 kiden 1'i ise her gün maskesini yıkıyor ve asla yıkamadan kullanmıyor.

Yüzde 75 cerrahi maske kullanılıyor

En çok tercih edilen maske türü yüzde 73 ile cerrahi maskeler. Her 4 kişiden 3'ü cerrahi maske tercih ediyor. 

Bez ve kumaş maskeler ise yüzde 15'lik kullanım oranıyla cerrahi maskeleri takip ediyor. Nano maske yüzde 5, N95 maske yüzde 4, FFP3 maske yüzde 2 ve N99 maske ise yüzde 1 oranında kullanılıyor.

Yüzde 30 çevresine güvenmiyor

Yapılan ankete göre her 10 kişiden 3'ü iş dünyasına ve çevresine yetersiz önlem aldıkları için pek güvenmiyor ve endişe duyuyor. Mevcut koşulda normalleşmeye ilişkin kimi vatandaşlar ısrarcıyken kimileri ise vaka artışından dolayı endişeli.

Koronavirüsün geleceği...

Her 10 kişiden 8'i vaka artışlarından dolayı endişelerini sonlandıramadığını kaydediyor. Katılımcıların yüzde 84'lük kısmı ise ikinci dalganın geleceğini düşünerek vaka sayılarının artışından endişe ediyor.

Aşı bulunursa katılımcıların yarısı yaptıracağını ifade ediyor.

Her 10 kişiden 6'sı ise pandeminin 1-2 yıl içerisinde sona ereceğini düşünüyor.

Yorumlar (0)