Mandalinanın az bilinen 7 önemli faydası

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, mandalina tüketimi hakkında önemli tavsiyelerde ve ikazlarda bulundu.

SAĞLIK 13.11.2019, 10:20
Mandalinanın az bilinen 7 önemli faydası

Mandalinanın toplumda az bilinen birçok yararlarını olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, mandalinanın en az bilinen yedi önemli yararını açıkladı.

Bağışıklık sistemini kuvvetlenmesine katkı sağlıyor

Mandalina içerdiği anti-inflamatuar A ve C vitamini nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.

Kansere karşı koruma sağlıyor

Mandalina hücresel hasar sürecini engelleyerek birçok kanser çeşidinden koruyor. İçerdiği fito-kimyasallar vücutta anti-kanserojen olarak rol görüyor.

Kan şekerini de düzenliyor

Mandalina oldukça az glisemik indekse sahip. İki adet küçük boy mandalina yaklaşık olarak 53 kalori ve 2,1 gram posa içeriyor. Bu özelliği sayesinde bir porsiyon mandalina kan şekerini bir anda yükseltmiyor ve içinde bulunan meyve şekeri kana yavaş karışıyor. Fakat mandalinayı fazla tüketmek kan şekerinin yükselmesine neden olacağı için aşırıya kaçmamak gerekiyor ve taze sıkılmış olsa bile suyu yerine posasıyla beraber tüketmek şart.

Kötü kan yağlarının azaltılmasına yardımcı olur

Mandalinanın içerdiği flavanoidler kalp sağlığının gelişmesine yardımcı olur. Yapılan çalışmaların da gösterdiği gibi antioksidan açısından zengin turunçgil tüketiminin kötü kolesterol - LDL'yi ve trigliseridi düşürüyor.

Tansiyonu dengeliyip düzenliyor

Yüksek potasyum ve düşük sodyuma sahip içeriğiyle mandalina anti-hipertansif özelliğe sahiptir. Hipertansiyon, yüksek tuz alımıyla alakalıdır ve potasyum, sodyum ile tersinir çalışır ve tansiyonun dengelenmesine destek olur.

Göz sağlığına yardımcı oluyor

Mandalina içerdiği karotenoid ve A vitamini sayesinde sarı nokta hastalığına karşı koruma sağlıyor. Göz sağlığı ve iyi bir görüşe sahip olmak için karotenoid içeren besinlerin tüketilmesi çok önemli. Aynı zamanda mandalina, gözde basıncı azaltıp glokomdan korunmaya katkı veriyor.

Cildi sağlığına katkı sağlıyor

Vücudumuz yaşlandıkça serbest radikaller üretmeye başlar. Bu doğal bir durumdur lakin çevresel etmenlerin de etkisiyle birlikte aşırı çoğalınca cildimiz de bundan olumsuz etkileniyor. Mandalina ise serbest radikallerin cilt üstünde oluşan hasarı azaltmaya katkı sağlarken, kan dolaşımına kazandırdığı antioksidanlar ise cilt sağlığına yardımcı oluyor.

Son olarak, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker şunları ifade etti: "Meyvelerin besin
öğeleri nedeniyle sağlığımızı farklı açılardan desteklerler. Fakat aşırı tüketimi çok fazla meyve şekeri (fruktoz) almak anlamına gelir. Aşırı fruktoz tüketimi ise karaciğer ve karın çevresi yağlanmasına neden olabilir. Tek seferde iki porsiyon meyve tüketimini geçmemek ve günlük meyve tüketimini 2-3 porsiyon ile sınırlı tutmak gerekiyor."

Yorumlar (0)