Lifli gıdalar ve yoğurt, akciğer kanserinden koruyor

Vanderbilt Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı yeni çalışmaya göre, yoğurt ve lifli besinler tüketmek akciğer kanseri riskini azaltıyor.

SAĞLIK 20.11.2019, 09:51 29.05.2020, 23:30
Lifli gıdalar ve yoğurt, akciğer kanserinden koruyor

Bir grup bilim insanı, lifli gıdalar ve yoğurt tüketiminin çağımızın hastalığı olarak isimlendirilen kanserin yaygın türlerinden biri olan akciğer kanserine karşı koruma sağladığını keşfetti.

Avrupa, Asya ve ABD'den toplam 1.4 milyon kişinin katıldığı araştırmanın sonucunda yoğurt ve lifli gıdalar tüketmenin kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığı belirlendi.

Araştırmanın yazarı Prof. Xiao-Ou Shu, akciğer kanseri riskini düşüren faktörün; yoğurdun ve lifli gıdaların içindeki, bağırsaklarda faydalı mikroorganizmaların büyümesine ortam hazırlayan yapıların olabileceğini söyledi.

Katılımcıları tükettikleri lifli gıda ve yoğurt miktarına göre 5 sınıfa ayıran bilim insanları; yoğurt ve lifli gıdaları en az tüketen grubun, en çok tüketen gruba göre ortalama olarak %33 daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskine sahip olduğunu keşfettiler.

Prof. Xiao-Ou Shu, çalışmalarının, yüksek oranda lifli gıdaların ve yoğurdun önerildiği diyet listelerini destekleyen sonuçlara sahip olduğunu ve ulaştıkları sonucun; sigara içen veya içmeyen, erkek ya da kadın gibi parametrelerden bağımsız olarak oldukça tutarlı bir sonuç olduğunu söyledi.

Bazı lifli gıdalar 

1. Taze meyve


2. Tam tahıllı ekmek ve kraker


3. Enginar, yeşil bezelye, ıspanak, mısır, brokoli ve patates gibi yüksek oranda lif içeren sebzeler 


4. Kurutulmuş meyve


5. Fasulye


6. Bezelye ve diğer baklagiller


7. Kuru yemiş


8. Erişte, kinoa ve bulgur


9. Keten tohumu


10. Tahıllı atıştırmalıklar

Yorumlar (0)