Libya’da bir ilk: Türk hastanesi açıldı

Libya’nın Mısrata şehrinde açılan Libyan Turkish Hospital isimli hastane, ülke tarihinin ilk Türk hastanesi oldu. Türk girişimciler tarafından yaptırılan hastane, kent halkı tarafından da memnuniyetle karşılandı. 

SAĞLIK 29.11.2022, 09:41 29.11.2022, 09:43
Libya’da bir ilk: Türk hastanesi açıldı

Türk sağlık sektörü, yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da büyümeye devam ediyor. Bu kapsamda Libya’nın Mısrata şehrinde faaliyete geçen Libyan Turkish Hospital, ülkenin ilk Türk hastanesi oldu. Hastanede ağırlıklı olarak Türk hekimlerin görev yapacağı açıklandı. Tarihi adıma ilişkin açıklamalarda bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi, Türk-Libya İş Adamları Derneği (TULİB) ve Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil, “Çok önemli bir gün yaşıyoruz. Libya’nın sağlık sistemine artık Türk eli değiyor” dedi. 

“Libya’nın sağlık altyapısı Türk doktorlara ve Türk yöneticilere emanet olacak”

Libyan Turkish Hospital’da binlerce Libyalının kusursuz bir şekilde sağlık hizmeti alacağını belirten Karanfil, "Bugün kardeş ve dost ülke Libya’da, ilk Libya-Türk hastanesini açmanın mutluluğu içerisindeyiz. Tamamen Türk hekimleri ve Türk hastabakıcılarıyla yöneteceğimiz, yönetimi Türklerde olan bir hastanenin açılışı yapıldı. Bu Libya’da bir ilktir. Benim umutlarım büyük, bu hastane küçük. Allah’ın izniyle Libya’nın sağlık altyapısı Türk doktorlara ve Türk yöneticilere emanet olacak. Libya’da huzur ve sükûnet mevcut. Türk müteahhitlerimizin çalışan personeline ve Libyalılara hizmet vereceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Ekibimizin büyük çoğunluğunu Türkiye’den kurduk”

Hastanenin başhekimi Emre Aktepe de inşaat aşamasında Libyalılardan büyük destek gördüklerini belirterek, “Ekibimizin büyük çoğunluğunu Türkiye’den kurduk. Türkiye’den Libya’ya geldiler, burada çalışmaya devam edecekler. 14 kişilik bir hekim grubu ile Libya’ya geldik. Hemşirelerimiz de Türkiye’den. Libyalı ve Tunuslu çok değerli hekim ve hemşirelerimiz de var. Onların da yardımı ile Libyalıların sağlığına bir dokunuş yapacağız inşallah” şeklinde konuştu. 

“Libya’da çalışmak elbette hepimiz için bambaşka bir deneyim olacak”

Açılış töreninde konuşan Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Sevim Kara ise uzun süredir bu anı beklediklerini dile getirerek, “Uzun zamandır sektörün içindeyim. Yurt dışı tecrübem de olduğu için bu hamle beni çok heyecanlandırdı. Libya’da çalışmak elbette hepimiz için bambaşka bir deneyim olacak. Arapça öğrenmek için kursa gideceğiz. Hastalarımıza daha verimli bir şekilde yardımcı olmak istiyoruz. Gerçekten çok güçlü bir hemşire kadromuz var. Bunun özellikle belirtmek istiyorum. Bu arkadaşlarımızın hepsi alanlarında uzman. İnşallah bu hastanemizde tüm Libyalılara eksiksiz bir sağlık hizmeti sunacağız. Onlardan da büyük destek görüyoruz, hepsine teşekkür ederiz” dedi. 

“Hastalarımız bütün işlemlerini cep telefonları üzerinden yapabilecekler”

Hastane Bilgi Yönetimi Sistemleri Uzmanı Mücahit Ekinci de Türkiye’de uygulanan yöntem ve sistemleri Libya’ya taşıdıklarını belirterek, “Hastalarımıza en hızlı ve en iyi sağlık hizmetini sunmak için gerekli çalışmalarımızı tamamladık. Hastalarımız bu konudaki bütün işlemlerini sorunsuz bir şekilde cep telefonları üzerinden yapabilecekler. Bizim şu an hastanemiz için kurduğumuz bu sistem Libya’da yok. Libyan Turkish Hospital ile birlikte ülkeye önemli bir yeniliği daha getirmiş olduk. Libya halkına yardımcı olabilmek için buradayız. Bizi çok güzel bir sürecin beklediğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

4 ameliyathane ve 13 poliklinikten oluşuyor

Ülkenin ilk Türk hastanesi olarak kayıtlara geçen Libyan Turkish Hospital, tanı süreci ve tedavi aşamasındaki güncel teknolojik imkanlarıyla dikkat çekiyor. 4 ameliyathane ve 13 poliklinikten oluşan 120 yataklı hastane bünyesinde ayrıca tam donanımla ambulans servisi de yer alıyor. Hastanenin ilk aşamada kalp ve damar cerrahi, kardiyoloji, ortopedi ve travmatoloji, beyin cerrahisi, genel cerrahi, kadın doğum, dahiliye, çocuk sağlığı ve hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, anestezi ve reanimasyon, kulak burun boğaz, radyoloji, beslenme ve diyet, acil servis ve ambulans hizmeti branşlarında faaliyet göstereceği duyuruldu.

Yorumlar (0)