Lavabo açıcı bomba gibi patladı! 61 yaşındaki adam dehşeti yaşadı

Bahçelievler’de ikamet eden 61 yaşındaki Süha Enç’in lavabosuna döktüğü açıcı bomba gibi patladı. Vücudunun belirli bölgelerinde yanıklar meydana gelen Enç, “Elimi lavaboya doğru uzattım. Açıcıyı dökmeye başladım. Bir ses duydum. Sonrasında sağ elimin üst kısımlarında yanma hissettim. Tozla sıvı tepkimeye girince patlama meydana geldi. Şimdi bu hale geldim. İnsanlara tek tavsiyem bilinçli olsunlar ve her lavabo açıcıyı kullanmasınlar” dedi.

SAĞLIK 30.05.2022, 11:41 30.05.2022, 13:01
Lavabo açıcı bomba gibi patladı! 61 yaşındaki adam dehşeti yaşadı

Bahçelievler’de hayatını sürdüren 61 yaşındaki kuyumcu Süha Enç, 20 Mayıs’ta evinde misafirlerini ağırlıyorken lavabosunda tıkanıklık meydana geldi. İddialara göre, lavaboyu açmak için önce katı bir ürün kullanan Enç, lavabo açılmayınca nalburdan sıvı bir ürün satın aldı. Daha sonra evine gelen kuyumcu sıvı açıcıyı lavaboya dökerken bir patlama yaşandı. Patlamayla ne olduğunu şaşıran Enç, o anki refleksle yüzünü çevirirken açıcıyı tuttuğu sağ kolunda ise yanıklar meydana geldi.

Patlama sonrası ilk müdahaleyi kendisi yaptı

Evinin banyosuna koşarak giden kuyumcu kıyafetlerini çıkararak yanık bölgelerine su dökmeye başladı. Süha Enç kendisine yaptığı ilk müdahalenin sonrasında Bahçelievler’de bir hastaneye gitti. Baldırında, kolunda ve vücudunun bazı bölgelerinde yanıklar meydana gelen Enç, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan, Enç’in sağlık durumuyla ilgili bilgi verirken, vatandaşların bu tarz kimyasalları kullanırken dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

“Dökmeye çalışıyordum, patladı”

Tıkanan lavabosunu açmak isterken patlamayı yaşayan 61 yaşındaki Süha Enç, “Ayın 20’sinde yani cuma sabahı saat 09.30 sıralarında mutfağa bir şeyler hazırlamak için girdik. Daha sonra lavabo tıkandı. Bende marketten aldığım toz açıcıyı döktüm. Ancak onlar hiçbir etki göstermedi. Evde misafirlerimde vardı, bende acele ettim, hızlıca nalbura gittim. Orada bulunan kişi bana kimyasal bir ilaç tavsiye edince bende aldım. Nasıl kullanılıyormuş iyice okudum. Daha sonra açıcıyı dökmek için elimi uzattım ve bir anda patlama oldu. O patlama sırasında yüzümü sola doğru çekebildim ancak sağ kolum orada kaldı. Sağ elimin hemen üst kısımlarında büyük bir acı hissettim. O anki panikle kalktım, koşarak banyoya gittim ve hemen üzerimi çıkardım. Soğuk suyu açarak, duş aldım” dedi.

Zehirlendiğini düşündü, doktora koştu

Kimyasal malzemelerin bilinçsizce kullanılmaması gerektiğine vurgu yapan Enç, “Çocuğum ‘baba doktora git’ dedi, bende ‘bir şey olmaz geçer’ dedim ancak 5-10 dakika durabildim. Kolumda devamlı olarak yanma hissediyordum. İlk olarak Bahçelievler’de bir hastaneye gittim, oradan beni Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk ettiler. Vatandaşlara her önüne gelen lavabo açıcıyı bilinçsiz bir şekilde kullanmamalarını tavsiye ediyorum. Tozla sıvı böyle bir tepkimeye giriyormuş. Normalde hep atlet ve şortla dolaşıyorum. Bu ürünleri kullanacak kişiler daha tedbirli giyinmeli. Evdekiler de çok korktu. Bir şey olduğunda karşındakini sakinleştirmek için sarılırsın ya yanıklardan dolayı sarılamadılar. Nefes alışverişimde zorlanma ve boğazımda yutkunma problemleri meydana geldi. Aslında zehirlendiğimi düşündüğüm için doktora geldim” şeklinde konuştu.

Bilinçsiz kullanım göz kaybına bile yol açabiliyor

Evlerde temizlik ürünü olarak kullanılan ürünler sebebiyle birçok kişinin ağır sorunlarla hastaneye ulaştıklarını anlatan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan, “Lavabo açıcının sebep olduğu durumlara belirli aralıklarla şahit oluyoruz. Son senelerde normal lavabo açıcıların haricinde daha profesyonel ve ağır lavabo açıcılar da vatandaşların erişimine açıldı. Bu sebepten dolayı ağır cilt lezyonlarıyla hastalar bizlere geliyor. İlk olarak katı haldeki lavabo açıcıyı kullanıyorlar. O açmayınca da daha profesyonel olan sıvı lavabo açıcıyı kullanıyorlar. Sıvı lavabo açıcıların çoğunun içerisinde asit bulunmaktadır. Hastamız da lavabo açılmayınca sıvıyı deniyor o sırada da bir patlama yaşanıyor. Bu ürünleri kullanırken aşırı bir şekilde dikkat etmemiz gerekiyor. Vücutta hasarlar meydana geliyor, gözlere sıçrama durumunda ise körlüğe kadar gidebilecek ağır lezyonlara yol açabiliyor. Cilde bu ürün temas ederse eğer o bölge iyice yıkanmalı, daha sonrasında ise cilt tahribatının değerlendirilmesi için en yakın hastaneye veya yanık merkezine gidilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Yanıklarda ilk müdahalenin önemi

Bu şekilde kimyasal yanığa maruz kalan kişilerde ilk müdahalenin önemli olduğuna vurgu yapan Mustafa Turan, " Bize çoğu kişi evde hasar almış bir durumda geliyor. Öncelikle bulaşan bu kimyasal sıvının o ortamdan hızla uzaklaştırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra kullanılan ürünün kullanma talimatlarına uyulması ve bilinir markaların kullanılması da önemli bir etken. Bize gelen kişilerde çoğunlukla ağır bir solunum problemiyle karşılaşıyoruz. Kesinlikle ürünün üzerinde yazan kullanım talimatlarına uymamız gerekiyor. Kimyasalları birbirine karıştırmamak gerekiyor. Bu durumlarda son 2-3 senedir çok sık karşılaşıyoruz. Ev kazası deyince çok masum gözükebilir ancak insanlar gözünü bile kaybedebiliyor. Hayatları boyunca vücutlarında bu yanık izlerini taşıyabiliyorlar. Ölümcül hale gelen durumlarla bile karşılaşabiliyoruz. Şu an tedavisi devam eden hastamız burada doğru bir uygulama yapmış. Hemen o bölgeden kimyasal sıvıyı uzaklaştırmış. Elbiselerini de hızlıca üzerinden çıkarmış. Hastamızın derine inmeyen yaraları var ancak bazı kısımlar derin. O alanlarda da iz bırakmadan düzeltmeye uğraşacağız” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)