Küresel maymun çiçeği vakalarında korkutan artış

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), maymun çiçeği salgınının yayılım hızının daha da arttığını ve dünya çapında haftalık vaka sayılarının yüzde 20 oranında artış gösterdiğini açıkladı. Öte yandan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, koronavirüs kaynaklı ölümlerin bir evvelki haftaya kıyasla yüzde 35 oranında arttığını ifade etti.

SAĞLIK 18.08.2022, 00:54 18.08.2022, 16:52
Küresel maymun çiçeği vakalarında korkutan artış

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında gerçekleştirdiği açıklamada, maymun çiçeği salgınına ilişkin son durumu yorumladı.

Ghebreyesus, sene başından beri 93 ülkede maymun çiçeği vakalarının gözlendiğini kaydederek, 16 Ağustos tarihi itibarıyla toplam vaka sayısının 36.412 olarak kayıtlara geçtiğini ve virüs sebebiyle 12 kişinin öldüğünü dile getirdi.

DSÖ Genel Direktörü, son yedi günde yaklaşık olarak 7.500 yeni vakanın tespit edildiğinin ve haftalık vaka sayılarının yüzde 20 oranında arttığının altını çizdi.

Ghebreyesus, söz konusu hastalığa karşı mevcut çiçek aşılarının yüksek oranda etkili olabileceğini fakat aşı tedarikleri ve etkinlik oranlarına ilişkin verilerin çok kısıtlı olduğunu belirtti. 

Koronavirüs ölümlerinde yüzde 35 oranında artış

Diğer taraftan Ghebreyesus, koronavirüs pandemisinin de endişe verici olmaya devam ettiğini dile getirerek, son bir hafta içinde dünyada 15 bine yakın koronavirüs kaynaklı can kaybının meydana geldiğini ve ölümlerin bir evvelki haftaya kıyasla yüzde 35 oranında arttığını ifade etti. 

Artan koronavirüs kaynaklı can kayıplarının asla kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, "Biz bu pandemiden çok yorulduk fakat virüs bizden hiç yorulmadı." şeklinde konuştu.

Ghebreyesus, son haftalardaki vaka artışlarına Omicron'un BA.5 alt varyantlarının sebep olduğu bilgisini aktararak, koronavirüsün evriminin çok daha iyi izlenmesi için tüm ülkelere 'test sayısını azaltmama' çağrısı yaptı. 

Yorumlar (0)