Kurbanlık hayvanlarda KKKA'ya dikkat

Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna, KKKA'nın (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) hayvanın vücut sıvısından ve kanından da bulaştığını kaydederek, Kurban Bayramı'nda yurttaşların kurbanlık hayvanların kan, vücut sıvıları ve dokularıyla korunmasız bir şekilde temas etmemesi tavsiyesinde bulundu.

SAĞLIK 30.06.2022, 18:40
Kurbanlık hayvanlarda KKKA'ya dikkat

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Büyüktuna, yaklaşan bayram öncesinde KKKA hakkında önemli açıklamalar yaptı. Büyüktuna, konuya dair gerçekleştirdiği açıklamada, keçi, koyun ve inek gibi memeli hayvanlarda virüsün taşınabildiğini ancak hayvanlarda hastalık belirtisi ortaya çıkmadığı için yurttaşların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Kurban edilen hayvanların söz konusu virüsü taşıyıp taşımadığının net olarak bilinmediğine işaret eden Büyüktuna, tedbir olarak eldiven takılmasının önemli olduğunu belirtti.

"Virüs taşıyan hayvanlarda bulguya rastlanamıyor"

Hayvan ticareti sebebiyle virüsün daha evvel görülmediği yerlere de taşındığını kaydeden Büyüktuna, şöyle konuştu:

"Bu hastalığın önemli bir epistemolojik özelliği mevcut. Özellikle illegal ve legal hayvan ticareti sebebiyle, bahse konu hastalığın gözlenmediği bölgelerde de gözlenmesine sebep olabiliyor. Önümüzde bir bayram var. Bu zamanlarda temkinli olmak gerekiyor çünkü memeli hayvanlar virüsü taşıyabiliyor. Keçi, koyun ve inek gibi hayvanlarda hastalık olmasına karşın semptom görülmeyebiliyor. Virüs bulunan hayvanların kan, vücut sıvısı ve dokularıyla korunmasız temas halinde risk meydana gelebiliyor. Temel tavsiyemiz ise eldiven kullanmaları."

Yorumlar (0)