Kurban eti saklama ve tüketme önerileri: Ölüm sertliğine dikkat!

Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çakmak Sancar, Kurban Bayramı’nda etin saklanması ve tüketimi gibi ana hususlara dikkat edilmesi yönünde uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 08.07.2022, 11:52 12.07.2022, 08:56
Kurban eti saklama ve tüketme önerileri: Ölüm sertliğine dikkat!

Kurban kesimi sırasında işlemlerin doğru gerçekleştirilmesi, etlerin uygun şartlarda muhafaza edilmesi ve hazırlanması, yeterli oranlarda tüketilmesi ile bilinçli şekilde pişirilmesi gerektiğini vurgulayan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çakmak Sancar, bayramı sağlıklı şekilde geçirebilmek için uyulması gereken hususları paylaştı.

Kurban kesiminde dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Kurbanlık olarak kesilecek hayvanın öncelikle veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Burcu Çakmak Sancar, “Keseceğiniz hayvanlar, ilk olarak dinlendirilmeli, sindirim sisteminin tam manasıyla boşalması adına 8-13 saat kurbanlığın aç kalması, kesim öncesinde hayvan strese sokulmamalı, kurbanlık kesinlikle dinlendirilmeli ve kesimi ehil kasaplar yapmalı. Kesim sırasında hayvanın kanı iyice akıtılmalıdır. Kanı akıtılmamış olan hayvanların eti çok çabuk bozulur ve dayanıksız olur” şeklinde ifade etti.

Kurbanlıklarda ölüm sertliği nedir?

Dr. Öğr. Üyesi Sancar, etin raf ömrünü ve kalitesinin bozulmaması için önerilerde bulunarak, “Kurban etlerinin mutlaka dinlendirilmesi gerekiyor. Kurban eti yeni kesildiği için henüz olgunlaşmamış durumdadır. Kesim gerçekleştikten sonra etlerde meydana gelen ilk değişim rigor mortis şeklinde isimlendirdiğimiz ölüm sertliğidir. 15 dakika içerisinde ölüm sertliği meydana gelir. Hayvanın tüm kaslarında kasılma meydana gelir. Ölüm sertliği yaşamış olan taze et, kuru, lastik kıvamlı ve aromasızdır. Bu yüzden böyle etler pişirildiğinde lezzet vermez. Etlerin tam anlamıyla tadını alabilmesi için olgunlaşması gerekir. Etlerin olgunlaşması sonrasında kaslar yeniden yumuşar, tadını alır” dedi.

Kurban eti nasıl saklanır?

Hayvanın kesilmesi sonrasında etlerinin buzdolabına konulması gerektiğine vurgu yapan Sancar, dikkat edilmesi gereken hususları şe şekilde aktardı,

  • “Hayvanı kestikten sonra bu eti, leğenlere veya çöp poşetlerine koymayın,
  • Eğer ki poşet içerisinde taşınmışsa eve getirildiği anda poşetten çıkarın. Şundan dolayı poşette etler ne kadar uzun sürelerde durursa bozulma durumu da o kadar hızlanacaktır.
  • Geniş ve temiz bir tepsi, kap gibi içerisinde taşınmalıdır. Etler üst üste yığılmamalı, soğumaları engellenmemelidir.
  • Güneşle temas etmeyecek şekilde ve parçalara ayrılarak serin bir yerde dinlendirilmelidir. Bu şekilde etin soğuması ve yüzeysel olarak kuruması gerçekleşir. Bu şekilde sıcak durumda bulunan kurban etindeki bakterilerin yayılması yavaşlatılır” ifadelerinde bulundu.

Kurban eti kaç günde tüketilmelidir?

Kurban etleri kullanım alanlarına göre paketlenerek haşlamalık, kızartmalık ve kıymalık şeklinde saklanması gerektiğini söyleyen Sancar, “Hızlı bir şekilde yenilmeyecek etler buzdolabı şartlarında durdurulmalı, hemen derin dondurucuya konulmamalı. Eğer buzluğa atılıp sonrasında tüketilecekse kavurma yapılarak dondurucuya konulmalıdır. Kurban etinin dışarıda kalma süresi, et parçasının boyutuna ve kesim kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Etler normal buzdolabı şartlarında 5-6 gün kadar dayanır. Bu süre iç organlarda ve kıymada 1-2 gün kadardır. Daha uzun sürelerde saklanması planlanıyorsa etler -18 derece de derin dondurucuda saklanmalıdır. Derin dondurucuda bekletilen etin saklama süresi ise 4-6 ayı geçmemelidir” fazla olmamalıdır” dedi.

Kurban eti buzlukta nasıl saklanır?

Etlerin buzdolabında saklanması ile ilgili önemli noktalara değinen Sancar,

  • “Kurban kesildikten sonra eti dinlendirilir ve olgunlaşma tamamlanır. Eğer et kısa bir süre içerisinde yenilmeyecekse, küçük parçalara bölüp derin dondurucuya konulmalıdır.
  • -18 derece de derin dondurucuda en fazla 6 ay kadar etler saklanabilir.
  • Buzdolabında ise etlerin saklanma süresi daha kısadır. Kıymada 1 gün, sakatat için 1-2 gün ve parça etlerde 3-5 gündür.
  • Derin dondurucuya konulan etler büyük parçalara ayrılarak muhafaza edilmemelidir.
  • Etler buzluktan çıktıktan sonra oda sıcaklığında bekletilmemeli, buzdolabına konulmalıdır. Buzundan arınmış etler yeniden buzluğa konulmamalıdır” dedi.

Kurban eti kesildikten kaç saat sonra tüketilmelidir?

Kurban Bayramı’nda yapılan hatalardan bir tanesine dikkat çeken Sancar, “Her Kurban Bayramı bu olayla karşılaşıyoruz. İnsanlar kurbanı keser kesmez tüketiyor. Yeni kesilen hayvanın etinin hazmı ve çiğnenmesi zor, lezzeti ile aroması az olacaktır. Kesim gerçekleştikten sonra serin bir ortamda bekletilip buzdolabına konulan etler, 24 saat sonrasında tüketilebilir” ifadesinde bulundu.

Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban etinin kızartılarak tüketilmesinden uzak durulması gerektiğini aktaran Sancar, “Etler özellikle ızgara ve haşlama olarak tüketilmelidir. Sebzelerle pişirilen etler besin açısından çok daha değerlidir. Eğer ızgara yapmayı düşünenler varsa, ateş ve et arasında bulunan mesafeye özen gösterilmelidir. Bu aralık etin kömürleşmesine neden olmamalıdır. Yüksek ateşlerde eti pişirirseniz etin içerisi istenilen sıcaklığa ulaşamaz. Bu yüzden et çiğ ya da az pişmiş kalır. Etler asla az pişmiş ya da çiğ şekilde tüketilmemelidir. Etin içerisinde bulunan mikroorganizmaları bizler pişirerek öldürmüş oluyoruz. Bundan dolayı etin tam olarak pişmemiş bölgelerinde bulunan mikroorganizmalar gıda enfeksiyonlarına veya zehirlenmelere sebep olabilir. Pişirdiğiniz etleri oda sıcaklığında bekletmemelisiniz” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)