Kurban Bayramı’ndaki büyük tehlike: ORF hastalığına dikkat edin! 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, Kurban Bayramı yaklaşırken, hayvanlardan insanlara geçen ORF hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. 

SAĞLIK 15.07.2021, 12:29 16.07.2021, 09:36
Kurban Bayramı’ndaki büyük tehlike: ORF hastalığına dikkat edin! 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, hayvanlardan insanlara geçen ORF hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Kurban Bayramı yaklaşırken yapılan bu açıklamada hastalıktan nasıl korunulacağının da bilgisini verdi. 

ORF hastalığının hayvancılıkla uğraşan ve kasaplık yapan kişilerin “meslek hastalığı” olduğunu ifade eden Dr. Gülbiye, Güler, küçükbaş hayvanların kılsız bölgelerinde bulunan sert nodül ya da su kabarcığı gibi görülen maddelerin bu hastalığın belirtisi olduğunu aktarıyor. Dudak, burun delikleri, ağız içi ve kasık gibi bölgelerde bulunan bu kabarcıklar, insanların yüzüne, ellerine, ön kollarına ve el parmak aralarına bulaşıyor. Hastalığa sebep olan parapoc isimli virüsün hayvanın etinden, yününden ya da derisinden insanlara bulaştığı biliniyor. 



Hayvanın kesildiği bıçaktan bulaşabiliyor 

Hayvanın kesildiği bıçaktan bulaşan ve insanların ellerindeki küçük sıyrıklar ile vücudun içine giren bu virüs, bulaştığı yerde yaraya sebep oluyor. Hastalığın 6 evresi bulunuyor. Küçük bir sivilce gibi başlayan ve zamanla ortası çökük, mor renkli ve sert bir hal alan nodülü andırıyor. Tedavi uygulanmaya başlandığında ise iyileşme döneminde üzerinde ince bir kabuk oluşuyor ve etrafında kıl varsa, kıllar dökülüyor. Tedavi edilmemesi durumunda en geç 6 hafta içinde en büyük boyutuna ulaşıyor. Yaranın evrelerine göre şişlik, ağrı ve kaşıntı oluşabiliyor. 



“Pek çok kişi tarafından çıban zannedilerek patlatılmaya çalışılır” 

Dr. Güler: “Hastalar, böyle bir yarayla karşılaştığında önemsemiyor ve birkaç gün boyunca antibiyotikli krem sürmekle yetiniyorlar. Fakat böyle bir kremle iyileşme olmuyor ve bu yara farklı bir renk alarak korkutucu boyuta dönüşüyor. Pek çok kişi, bu yarayı çıban zannederek içini boşaltmaya ve onu patlatmaya çalışıyor. Bu da kabarcığın daha fazla yayılmasına ve kötüleşmesine sebep oluyor. ORF hastalığı normalde ciddi bir hastalık değildir ve kolayca tedavi edilir. Fakat bu konuda uzman olan birinden tedavi almak gerekir.” 

“Vücudunda kabarcık çıkan kişiler, hekimler tarafından, küçükbaş hayvanla temas edip etmediği konusunda sorgulanır. 10-15 gün içerisinde bir hayvana temas edildiyse ORF tanısı konulabilir. Küçükbaş hayvanla temas eden ve özellikle kelle temizleyen hastalara detayları sorulur. Keçi ve koyun gibi hayvanlardan şarbon hastalığının bulaşma ihtimali de olduğu için ORF ve şarbon hastalıklarının ayırt edilmesi amacıyla bazı tahliller yapılır.” 



“ORF hastalığı insandan insana bulaşmaz” 

Güler: “ORF hastalığı, pişmiş hayvan eti yemekle ya da hastalık kapmış olan bir insanla temas etmekle bulaşmaz. Yalnızca hayvanla direkt olarak temas edenlere bulaşır. Bu hastalıkta bölgenin temiz tutulması, kremin kullanılması ve yara çevresinin kuru tutulması yeterli olacaktır. Düzenli tedavi ile hastalığın en faz 8 hafta içerisinde son bulması mümkündür. Fakat hastalığın üzerine enfeksiyon eklenmesi durumu söz konusu olabilir. O zaman da ayrıca antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.” 



Hastalıktan korunmanın pek çok yolu bulunuyor 

Güler: “Bu hastalıktan korunmak aslında oldukça kolay. Ülkedeki tüm hayvanların veteriner kontrolünde aşılanması, kurbanlık alırken burun ve ağız mukozasına, kasık bölgelerine dikkat edilmesi, döküntüleri olan hayvanların alınmaması, kurbanı keserken ya da parçalarken gözenekleri bulunmayan latex eldivenlerin kullanılması ve temastan sonra bol su ve sabunla ellerin yıkanması yeterlidir.” 

Yorumlar (0)