Kurban Bayramı'nda beslenme nasıl olmalı?

Beslenme Uzmanı Elif Dila İmançer, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Etin bir süre bekletilmesinin önemli olduğuna değinen İmançer, az pişmiş etlerin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. İmançer, nasıl beslenilmesi gerektiğini ve hangi pişirme yöntemlerinin daha sağlıklı olduğunu da açıkladı.

SAĞLIK 07.07.2022, 10:08 07.07.2022, 11:49 Hakan Öksüz
Kurban Bayramı'nda beslenme nasıl olmalı?

Kurban Bayramı'nda et tüketiminin nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler veren Beslenme Uzmanı Elif Dila İmançer, "Kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin özellikle dikkat etmeli." dedi. Yüksek tansiyon, kalp-damar ve mide hastalığı bulunan kişilerin gereğinden fazla et tüketmemesi gerektiğine değinen İmançer, sağlıklı yemek pişirme tekniklerine dair bilgiler verdi.

"Eti 24 saat bekletin, az pişmiş tüketmeyin"

Az pişirilmiş etin özellikle de kronik rahatsızlığı bulunan kişiler tarafından tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Elif Dila İmançer, "Aslında bu kurallar, tamamen sağlıklı bireyler için de geçerli. Hijyenik bir ortamda kesilmeyen hayvanların etinden hastalık bulaşabilir. Az pişmiş et tüketimi de zoonoz hastalığına kapı aralayabiliyor. Bu nedenle az pişmiş et tüketimini önermiyoruz. Hazımsızlık yaşanmaması için etin bekletilmesi gerekiyor. Çünkü yeni kesilmiş hayvanın eti sert oluyor. Mide sorunları yaşayan biriyseniz, eti 24 saat bekletmeden tüketmeyin." ifadelerini kullandı.

Hangi pişirme yöntemleri tercih edilmeli?

Kurban Bayramı'nda genellikle kavurma ve kızartmanın tercih edildiğini ancak bu pişirme yöntemlerinin sağlıksız olduğunu belirten İmançer, "Bu pişirme yöntemleri, kanserojen madde oluşumuna yol açıyor. Mangalda et hazırlayacaksanız da kömür gibi olmamasına dikkat edin. Aşırı yüksek ısıda pişirilen etlerin besin değeri kayboluyor. Öte yandan yemeklerin, kendi yağlarıyla pişmesine dikkat edin. Kuyruk yağı veya tereyağı eklemeyin. Yağ ve tuz, kalp-damar hastalığı bulunan kişiler için son derece zararlı." dedi.

"Et kolayca bozulabilir, küçük parçalar halinde saklayın"

Etlerin kolayca bozulabildiğini hazırlatan Beslenme Uzmanı İmançer, zehirlenme olasılığını en aza indirmek için yapılması gerekenlerden de bahsetti.
Kesilen etleri küçük parçalara ayırarak tek kullanımlık poşetlere koymak gerektiğini kaydeden Elif Dila İmançer, "Bu şekilde dondurucuda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Bir kez dondurulan et çözüldüğünde tekrar dondurulmamalıdır. Bu durum, etin bozulmasına ve tüketen kişinin zehirlenmesine yol açar. Donmuş eti çözmek için dondurucudan çıkarın ve buzdolabının alt kısmına yerleştirin." diye konuştu.

"Akşam saatlerinde lifli gıda tüketin"

Kurban Bayramı'nda genel olarak et tüketiminin fazla olduğunu ancak lifli gıdaların geri plana itildiği kaydeden İmançer, bu durumun kabızlık sorununu ortaya çıkardığını söyledi. İmançer, rahat bir sindirim için et bulunan yemekleri öğlen saatlerinde, lif bakımından zengin sebzeleri de akşam saatlerinde tüketmek gerektiğini belirtti.

Etlerle birlikte salata ve yoğurt gibi besinleri de tüketmek gerektiğini aktaran Beslenme Uzmanı Elif Dila İmançer, "Bu yiyecekler kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Böylece E ve C vitamini bakımından da fakir olan et yemekleri için de bir dengeleyici işlevi görürler. Beyaz undan yapılmış hamur işleri yerine rafine edilmemiş bulgur ve buğday tüketilmeli. Sütlü tatlılar, şerbetli tatlılara göre daha sağlıklıdır. Öte yandan gazlı içecek tüketimi de sindirim sorunlarını tetikleyebilir." diye konuştu.

Yorumlar (0)