Kullanırken dikkat: Tedavi edilemez enfeksiyonlara yol açıyor

EKMUD (Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği) tarafından, antimikrobiyal direnç sağlaması sebebiyle hiçbir antibiyotiğin tedavi yapamadığı, çok sayıda ilaca dirençli olan enfeksiyonlarla karşılaşıldığı belirtildi.

SAĞLIK 27.11.2021, 20:02 29.11.2021, 09:03
Kullanırken dikkat: Tedavi edilemez enfeksiyonlara yol açıyor

EKMUD tarafından gerçekleştirilen açıklamada, önceleri başarılı bir şekilde tedavisi yapılan enfeksiyonların, son dönemlerde antimikrobiyal direnç sergileyerek tedavi edilemez bir hal almaya başladığının altı çizildi.

Zamanla daha kuvvetli ve yeni sınıf antibiyotikler üretildiğini fakat bunlara karşı da bir dirence rastlandığını kaydedilen açıklamada, "Antibiyotiklerin tedavi edemediği, çok sayıda ilaca karşı direnç gösteren mikroorganizmalarla gelişen ve tedavisi olmayan enfeksiyonlarla karşılaşılmıştır." denildi. 

"Direnç mekanizmasını yeni jenerasyonlara aktarıyorlar"

Bir mikroorganizmanın dirençli olabilmesi için ona maruz kalınmasının yeterli ve gerekli olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tüm canlılar neslini ve yaşamını sürdürmek için çalışır. Mikroorganizmalar da bu sebeple antibiyotiklerden etkilenmeme kabiliyetini geliştirdiler. Antimikrobiyal direnç şeklinde karşımıza çıkan bu durum, uygunsuz veyahut gereksiz antibiyotik kullanımıyla çok daha büyük bir problem halini almıştır. Bu yapılar yalnızca antibiyotiklere dirençli bir hale gelmekle kalmayıp, bu direnç mekanizmalarını, genler vasıtasıyla yeni jenerasyonlara aktarma kabiliyeti de kazanmıştır.

Antibiyotiklerin insanlarda akılcı bir şekilde kullanımına ek olarak tarım ve hayvancılıkta da kontrol altına alınması önem teşkil etmektedir.

"Farkındalık kazandırılmalı"

Yurttaşlarımız, sağlık personellerimiz ve karar alıcı yöneticiler başta olmak kaydıyla, DSÖ, uzmanlık dernekleri, meslek odaları gibi kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa bir şekilde farkındalık kazandırılması ve direncin engellenmesine yönelik çalışmaların uygulanması temel amacımızdır."

Yorumlar (0)