Kulak çınlaması olanlar dikkat!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, kulak çınlaması olan hastaların sigara ve kahveden uzak durması gerektiğini söyledi.

SAĞLIK 01.03.2021, 16:39 02.03.2021, 15:59
Kulak çınlaması olanlar dikkat!

Halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen bilim dünyasında ise adına ‘Tinnitus’ denilen işitme sisteminin en yaygın problemi olarak görülen hastalığa yakalanan vatandaşlara kahve ve sigaradan uzak durmaları tavsiyesinde bulunan Bayiz, bu hastalığın bir yaşlılık semptomu olduğuna dikkat çekti.

Yaş ilerledikçe bu hastalığın görülme olasılığının arttığına işaret eden Bayiz, “ Bu hastalık genel olarak nüfusun yüzde 17’sini etkilerken yaşlı nüfusta ise bu oran yüzde 33'e kadar çıkmaktadır. Ayrıca bu hastalık en çokta 40-70 yaşları arasında görülmektedir" dedi.

“Nedeni tam olarak bilinmiyor”

Bu hastalığın nedeninin tam olarak açıklanamadığını belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, bu konuda farklı teorilerin öne sürüldüğünü söyledi.

Bayiz, "Kulak çınlaması konusunda iç kulakta iyon ve nöral kimyasal madde dengesizliği, iç kulak hücre hasarı, iç kulak sinirindeki, sinir hücreleri arasındaki doğal olamayan bağlantılar gibi teoriler öne sürülmektedir. Bunun için değişik sınıflandırmalar mevcut. Genel olarak Objektif Tinnitus ve Subjektif Tinnitus olarak iki genel başlık altında toplanıyor.” dedi.

Objektif Tinnitus

İnsan vücudu tarafından oluşturulan seslerin kulak tarafından algılanmasına Objektif Tinnitus denir. Kulak yapıları içindeki ve çevresindeki damarlar ve kaslar bu algıya neden olabilirler. Hastayı rahatsız eden bu sesler diğer insanlar tarafından da duyulur.

Subjektif Tinnitus

Bu tinnitus daha yaygındır. Hafif ve şiddetli şeklinde ikiye ayrılır. Hafif olanı nadiren ve sessiz yerlerde duyulur. Şiddetlisi ise bu hastalığı yaşayan kişinin yaşam kalitesini düşürecek kadar ağır bir semptomdur.

Kulak çınlaması hastalığının insanda görülmesinin başlıca nedenleri arasında merkezi sinir sisteminin bozuk olması,  çinko, demir ve vitamin eksiklikleri, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı gelir. En fazla ise aspirin kullanımı ve çene eklemi bozukluğu durumunda ortaya çıkar. 

Hastalığın tedavisinde ilaçların yanı sıra, hipnoz, meditasyon biofeedbak ve akupunktur uygulanır. Ancak hastalığa yakalanan kişilerin yüksek sesten uzak durmaları, kafein, sigara ve nikotin gibi ürünleri tüketmemeleri gerekir.
 

Yorumlar (0)