Kuduz insandan insana bulaşır mı? Kuduz hastalığı belirtileri

Kuduz nasıl bulaşır? Kuduzdan korunmak için ne yapılır? Kuduz hastalığı belirtileri nelerdir? Kuduz insandan insana bulaşır mı? Kuduz hastalığı nasıl ilerler? Kuduz hastalığının tedavisi var mı? Kuduz aşısı kuduzu önler mi? İşte detaylar...

SAĞLIK 10.11.2022, 12:06 11.11.2022, 09:18 Hakan Öksüz
Kuduz insandan insana bulaşır mı? Kuduz hastalığı belirtileri

Kuduz hastalığı ile ilgili son haftalarda pek çok haber gündeme geldi. Mustafa Erçetin (10) adlı çocuğun yaşamını yitirmesi, kuduz hastalığının tedavisi var mı? sorusunu gündeme getirdi. İnternetten araştırma yapan vatandaşlar, Kuduz nasıl bulaşır? Kuduzdan korunmak için ne yapılır? gibi soruların yanıtlarını aradı.

Kuduz nasıl bulaşır? 

Kuduz nasıl bulaşır? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Başıboş bir köpek tarafından ısırıldıktan sonra kuduz hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mustafa Erçetin, Türkiye'yi yasa boğdu. Bir süredir Türkiye'nin gündeminde yer eden Mustafa Erçetin'in durumu, kuduz nasıl bulaşır? sorusunu akıllara getirdi.

Kuduz hastalığı, enfekte bir hayvanın ısırmasıyla insana bulaşır. Özellikle baş ve boyun bölgesindeki ısırıklar, hastalığın seyrini hızlandırır. Kuduz virüsü, beyne ve omuriliğe ulaşarak hızla çoğalır. Beyni ve omuriliği etkileyen kuduz virüsü, zamanında tedavi edilmezse ölüme neden olur. 

Kuduz hastalığı belirtileri

Peki kuduz hastalığı belirtileri nelerdir? Kuduz hastalığı, ilk etapta grip gibi kendini gösterir. Ateş ve baş ağrısından şikayetçi olan hasta, titreme nöbetleri geçirir. Bunu ise mide bulantısı ve kusma izler. Bunların dışındaki diğer kuduz belirtileri aşağıda sıralanmıştır.

  • Zihin bulanıklığı,
  • Endişe,
  • Hiperaktivite,
  • Yutma güçlüğü ve sıvı içme korkusu,
  • Saldırgan davranışlar,
  • Aşırı tükürük,
  • Uykusuzluk,
  • Halüsinasyon,
  • Kısmi felç.

Kuduz insandan insana bulaşır mı?

Kuduz insandan insana bulaşır mı? sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Kuduz virüsü, enfekte bir hayvanın ısırması ve tükürüğü yoluyla bulaşabilir. İnsandan insana kuduz bulaşması teorik olarak mümkündür ancak bununla ilgili vakaya rastlanmamıştır. Yeme, içme veya cinsel yolla kuduz bulaşmaz. Şüphe halinde acilen doktora başvurulması önerilir. Zira hastalık ilerledikten sonra kuduzun tedavisi yoktur. 

Kuduz hastalığı nasıl ilerler?

Peki kuduz hastalığı nasıl ilerler? Kuduz hastalığının ilerleyişi, beş aşamada gerçekleşir. Boyun ve başa yakın kısımlara alınan ısırıklar, hastalığı hızlandırır. Kuduz hastalığının ilk evresi olan kuluçka dönemi, 3-12 hafta sürebilmektedir. Nadir durumlarda bu süre ise 5 gün-2 yıl arasında değişebilmektedir. İlk evreden sonra ise hastalık artık ölümcül hale gelmektedir. Kuduz hastalığı aşamaları; kuluçka, prodom, akut nörolojik dönem, koma ve ölüm olarak sıralanır.

Kuduz hastalığının tedavisi var mı?

Son aylarda yaşanan olaylar, kuduz hastalığının tedavisi var mı? sorusunu gündeme getirdi. Kuduz hastalığının tedavisi yoktur. Korunma yöntemi, hastalığa yakalanmamaya çalışmaktır. Kuduz virüsü bulaştığı şüphelenilen kişiye kuduz aşısı yapılır. Bu aşı, vücuda yerleşmeden önce virüsü yok etmek amacıyla yapılır. Aşının yanında antikorlu serum da kullanılır. Böylece hastalık, henüz ilk aşamasındayken yok edilir. Burada esas olan hızlı tedavidir.

Kuduz aşısı kuduzu önler mi?

Peki kuduz aşısı kuduzu önler mi? Kuduz aşısı, kuduz hastalığını engellemede son derece etkilidir. Kuduz şüphesi halinde acilen doktora başvurulmalıdır. Kuduz aşısı dört doz halinde uygulanır.

Yorumlar (0)