Küçük yalanlar mitomani habercisi!

Mitomani hastalığı, halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak da biliniyor. Psikolojik bir rahatsızlık olan mitomani, bireylerin toplumda yer edinebilmek ve dikkat çekmek için yalan söylemesi ve bu yalanlara kendisinin inanması anlamına geliyor. Peki mitomani hastalığının belirtileri nelerdir? Bu hastalıktan kurtulmak için nasıl bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır? Ayrıntılar haberimizde...

SAĞLIK 24.09.2019, 13:45 24.09.2019, 14:54
Küçük yalanlar mitomani habercisi!

Yalan söyleme hastalığı, günümüzde sık sık karşılan psikolojik rahatsızlıklardan biri. Tıp literatüründe "mitomani" olarak bilinen bu hastalık, bireylerin toplumda odak noktası olmak ve dikkat çekmek için söylediği küçük yalanlar ile başlangıç gösteriyor.

Bireyler, bir süre sonra herhangi bir çıkara sahip olmadan yalan söylemeyi alışkanlık hâline getirir ve söyledikleri yalanlara kendileri de inanır. Bunun sonucunda da ciddi bir kişilik bozukluğu meydana gelir. Bu hastalığa yakalanan kişiler ise "mitoman" olarak nitelendirilir. 

Yalan söylediklerini kendileri bile fark etmiyorlar

Mitomani hastalığı, kişinin elinde olmadan gelişir. Yalan söylediğinin farkında olmayan bireyler, genellikle hastalığı kabul etmez ve tedaviye başvurmazlar.

Bu nedenle, hastaların yakınları tarafından tedavi için ikna edilmesi gerekir.

Hastalığın nedeni çocukluğa dayanıyor!

Mitomani hastalığının birçok nedeni olsa da temel nedeni, kişinin çocukluk döneminde tanıklık ettiği yalanlar olarak değerlendirilir.

Birey, çocukluk çağında devamlı olarak ebeveynlerini gözlemler ve onları hem doğrularıyla hem yanlışlarıyla rol model alır. Yani çocukların, ebeveynlerinin söyledikleri yalanlara tanıklık etmesi, ileride yalan söylemelerine ve mitomani hastalığına yakalanmalarına yol açabilir. Peki bu hastalığın diğer nedenleri neler?

Kişilik bozukluğu, onaylanma ihtiyacı, doğru söylediğine inanılmaması, çocukluk çağında istismara maruz kalınması ve aşağılık kompleksi de bu hastalığa yol açan diğer faktörlerin arasında yer alıyor.

Hastalık böyle anlaşılıyor...

Bireyin yalan söylemekten keyif alması, yalan söyleme konusunda ısrarcı davranması ve pişmanlık hissi yaşamaması bu hastalığın belirtileri olarak biliniyor.

Ayrıca bireyin, yalanlarının ortaya çıkması hâlinde aşırı alıngan ve agresif bir tutum sergilemesi, söylediği yalanlara kendisinin de inanması ve yalanlarının arasında kurgusal bütünlük olmaması da bu hastalığın anlaşılmasına yetiyor.

Herhangi bir çıkar sağlanmadığı hâlde yalan söylenmesi de mitomani hastalığının tespit edilmesini sağlıyor.

Hasta yakınlarının ikna yöntemi önemli!

Mitomani hastalığına yakalanan kişiler, kendilerinde herhangi bir sorun olduğunu hissetmez ve bu nedenle tedavi olmaya karşı çıkar. Kişilerin hastalığı, yakınları tarafından anlaşılır. 

Yalan söyleme hastalığına sahip olan kişiyi, yakınlarının tedavi için ikna etmesi gerekir. Bunu yaparken de çok hassas davranılmalıdır.

Psikiyatristler, tedavi esnasında ilk olarak hastayı yakından tanımak ve neden sürekli yalan söylediğini anlamak ister. Hasta ile psikiyatrist arasında bir bağ oluşmasının ardından, hasta kişinin güvenini yerine getirmek amaçlanır. 

Tedavinin iyi yapılması durumunda hastalığın bir kez daha tekrarlanma olasılığı oldukça düşük. Eğer hastalık yeniden ortaya çıkarsa, hasta bunu kolaylıkla fark eder ve tedavi olmayı ister.

Aile hastaya nasıl yaklaşmalı?

Mitomani olarak bilinen yalan söyleme hastalığı, öncelikle hastanın kendisinde bitiyor. Yani öncelikle kişinin, mitoman olduğuna ikna edilmesi gerekiyor. Fakat bu süreçte kırıcı ve sinirli bir tutum sergilenmemesi ve kişinin tedaviye teşvik edilmesi önem taşıyor.

Doktorlar nasıl yaklaşmalı?

Psikiyatristin, yalan söyleme hastalığına yakalanan kişinin psikolojisine göre hareket etmesi gerekiyor. İlk olarak hastanın sürekli yalan söylemesine neden olan şeylerin araştırılması ve bulunması, daha sonra da psikoterapi veya ilaçlı tedavi yöntemlerinden birinin belirlenmesinin şart olduğu vurgulanıyor.

Doktorlar, bu hastaların, doğru bir yöntemle ilk seansta iyileşme gösterebileceğini ifade ediyor.

Yorumlar (0)