Kronik rahatsızlığı olanlara sabah sporu uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, tansiyon, şeker ve kalp hastalarının sabah saatlerinde uyanır uyanmaz spor yapmamasını tavsiye etti.

SAĞLIK 16.06.2021, 13:26 17.06.2021, 11:13
Kronik rahatsızlığı olanlara sabah sporu uyarısı

Prof. Dr. Cengiz Köksal yaptığı yazılı açıklamada, 45 dakikadan az olmak şartıyla, düşük tempolu yürüyüş ya da düşük tempolu koşunun kalp dostu olduğunu ifade etti.

“Uyanır uyanmaz yapılacak ilk iş, spor olmamalı”

Spor yaparken, özellikle şeker, tansiyon gibi kronik hastalıklarla birlikte kalp-damar hastalarının, vücudunu dinlemesi ve buna göre hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Köksal, şunları söyledi:

"Tansiyon, şeker ve kalp rahatsızlığı olanlar için uyanır uyanmaz yapılacak ilk iş spor olmamalı. Sabahın ilk saatlerini spora ayırmak, günü değerlendirmek ve kalabalıklara karışmak istemeyenler, uyandıktan sonraki ilk 3 saatin ciddi risk taşıdığını bilmeleri ve spor programını buna göre yapmaları gerekiyor”

Bilhassa şeker hastalarının sabah saatlerinde kahvaltıdan önce spor yapmalarının hipoglisemiye yani düşük kan şekerine sebep olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalp rahatsızlığı, çarpıntı ve yüksek tansiyonu olanlar için sabah saatleri, spor yapılacak doğru zaman olmayabilir. Sabah uyandıktan sonraki ilk 3 saatte, vücut için çok önemli olan adrenalin en yüksek seviyede bulunuyor. Bu yükseklik kan basıncını yükseltir ve kalp ritmini artırır. Bunun yanı sıra erken saatlerde kan damarlarında daha çok pıhtı oluşma riski de bulunuyor. Bunun sebebi vücutta pıhtıyı parçalayan sistemin etkinliğinin sabah saatlerinde en düşük seviyede olmasıdır. Bu doğrultuda, sabah uyandıktan sonra ilk 3 saat içinde spor yapmanın, kalp krizi riskini artırdığını söyleyebiliriz. Risk grubunda olan vatandaşlara, sabah spor yapmak yerine 1-2 saat kaliteli uyku ve kendilerini iyi hissettikleri bir zamanda sporu tavsiye edebilirim."

Yorumlar (0)