Kripto para kullananlar dikkat! Bağımlılık yapıyor

Psikoloji Günleri çerçevesinde bağımlılık konusunu akademisyenlerin bir numaralı inceleme konusu oldu. Madde bağımlılığının yanı sıra dijital bağımlılığa da dikkat çeken akademisyenler, yatırım amacıyla hareket eden kişilerin kripto para bağımlılığına dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

SAĞLIK 23.05.2022, 11:17 24.05.2022, 09:57
Kripto para kullananlar dikkat! Bağımlılık yapıyor

Sosyal konulara farkındalık yaratılması adına bu sene ilk defa gerçekleştirilen Psikoloji Günleri çerçevesinde “bağımlılık” konusuna vurgu yapıldı. İstanbul Esenyurt Üniversitesince gerçekleştirilen bu farkındalık günlerinde akademisyenler ve uzmanlar bağımlılık ve çeşitleri gibi konuların üzerinde dururken, öğrencilerle de etkinlikler gerçekleştirildi.

Yatırım gibi gözüküyor, bağımlılığa yol açıyor

İstanbul Esenyurt Üniversitesi “Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu” tarafından düzenlenen etkinlikte, bağımlılık tipleri içerisinde bulunan dijital bağımlılığın devamlı olarak yükseldiği vurgulandı. Bunun yanı sıra blockhain teknolojisinin beraberinde getirdiği kripto parada bağımlılık yapacak şekilde alışkanlıklara yol açıyor. Yatırım amacıyla burayı kullanan kişiler devamlı olarak telefondan veya farklı kanallardan son durumu takip ediyor. Bu durum da cihazlarda normalden fazla vakit harcanmasına sebep olarak dijital bağımlılığa yol açıyor.

Dijital bağımlılığın zihinsel ve fiziksel zararları

Özellikle sosyal medya ve dijital bağımlılığın tehlikeli düzeylere geldiğini belirten Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı ve İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, “Şu zamanda dijital bağımlılık birden fazla bağımlılık çeşidinin önüne geçmiş halde. Bu bağımlılık çeşidin de devamlı olarak bir şeyleri takip ettiğiniz için devamlı olarak elektro manyetik alıyorsunuz. Bu da size fiziki olarak zarar veriyor. Mental açıdan bakacak olursanız da aklınız sürekli sosyal medya ve teknolojide kalıyor. Devamlı olarak paylaşım yapma ve haber alma düşüncesi içerisine giriyoruz” dedi.

Dedikodunun yerini sosyal medya aldı

İnsanların teknoloji öncesinde karar mekanizmalarının daha gelişmiş olduğunu ve söylenenlerin hayatı bu kadar etkilemediğini vurgulayan Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, “Eski zamanlarda fitne fesat olurdu, dedikodular bu şekilde herkes tarafından duyulurdu. Ancak sosyal medyada olduğu kadar insanların yaşantılarında karar mercii olmazdı. Şu anda teknoloji ve sosyal medya çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Bu yayılımın önünde de duramıyorsun. İnsanlar sosyal medya üzerinden devlete ve hükümete bile iftara atabiliyor. Bu gördüklerimiz sadece bağımlılık olarak adlandırılamaz. Bağımlı oldukları farklı şeyler içerisinde yanlış haber yayma, yalan haber yapma, insanları ve toplumu rencide etmekte var. Bu bağımlılıklardan dolayı toplumdaki güven ve huzur da sarsılıyor. Yaşanan bu durumlar hafif gibi gelse de aslında çok tehlikeli. Özelikle gençlerin bu durumlara dikkat etmesi gerekiyor. Her gördükleri paylaşıma hemen inanmamaları, araştırıp incelemeleri gerekiyor. Gençlerin asıl bağımlılıklarının içerisinde, sağlık, iş ve toplum olmalı. Bir bağımlılık yaşanacaksa bu şekilde olsun. Diğerleri çok zararlı bağımlılıklar. Bunlardan uzak durulmalı” şeklinde ifade etti.

Atasözüne güncelleme geldi: “Ağaç fidan iken eğilir”

Duygu durum bozukluklarına neden olmamak adına ailelerin çocuklarına verecekleri eğitime dikkat çeken Prof. Dr. Akkaya, “Bundan böyle ağaç yaşken eğilir demiyoruz. Ağaç fidan iken eğilir diyoruz. Normalde her şey bireyin kendi elinde. Ancak aile kavramı dijital bağımlılık konusunda oldukça önemli yer kaplıyor. Aileler kendilerini de bu bağımlılıktan uzak tutarak, hayat sevgisi düşüncesiyle çocuklarını okul dönemine kadar yetiştirirse harika bir temel oluşturmuş olurlar. Bundan böyle ‘ağaç fidan iken eğiliyor’ diyoruz. Çocuklarımıza ilerleyen zamanlarda neyin iyi neyin kötü olduğunu göstererek bu tipteki tehlikeli bağımlılıklara yakalanmasını engelleyebiliriz” şeklinde ifade etti.

6 oturum tek konu: Bağımlılıklar

İEÜ Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Personeli ve Bağımlıkla Mücadele Komisyon Koordinatörü Gökhan Tekin ise gerçekleştirilen etkinlik ile ilgili, “Üniversitemizde ilk kez bu sene psikoloji günleri düzenleniyor. Bağımlılıkla mücadele komisyonu olarak gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik herkese farkındalık kazandıracak. Bu yıl ana konumuz bağımlılık. Kumar, teknoloji, uyuşturucu madde bağımlılığı, alkol gibi çeşitli konuları 6 oturum halinde inceledik. Uzman psikologların eşliğinde öğrencilerimizle atölye çalışmaları gerçekleştirdik. Gençlerin bağımlılığın farkına varmasını ve bu tehlikeden uzak durmasını sağlamak adına farkındalık yaratmaya uğraştık” şeklinde konuştu.

Günlük sosyal medya kullanım saatleri tehlikeli boyutlara geldi

Sosyal medya ve dijital bağımlılığının özellikle gençler içerisinde artık 8-10 saate kadar ulaştığını açıklayan Gökhan Tekin, “Ülkemizde, dünyada ve hatta bulunduğumuz Esenyurt bölgesinde bağımlılık çeşitleri çok hızlı bir şekilde artıyor. Madde kullanım yaşı 8-9’lara kadar düşüş gösterdi. Teknoloji ve sosyal medya da aynı şekilde çok hızlı artıyor ve en yüksek seviyelerini gördü. Günlük olarak 8 ile 10 saatini sosyal medyada geçiriyor insanlar. Bizlerde gençlerin teknolojiyi ve sosyal medyayı daha bilinçli kullanması için çabalayacağız. Bunun yanı sıra insanların ihtiyaçları doğrultusunda sosyal medyayı kullanmasına dair eğitimler vermeye çalışacağız” dedi.

Son olarak kripto para konusunda yaşanan bağımlılığa dikkat çeken Tekin, “Özellikle son senelerde kumar bağımlılığı ve bunun alt dalı olarak görülen dijital oyun bağımlılığı yükseliş göstermekte. Bu durumun yanı sıra yatırım amacıyla kullanılan kripto paraya karşı bağımlılıklarda fazlalaşmakta. Bu ve çeşitli bağımlıklarda bizlerin en büyük rolü önleyici olmaya çalışmamız. Farkındalık yaratarak bu durumların önünde duracağız” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)