'Kraken'in risk seviyesi açıklandı

ECDC (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi), COVID-19 hastalığına yol açan koronavirüsün 'Kraken' ismi verilen 'XBB.1.5' kodlu yeni alt varyantının risk düzeyinin düşük olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 15.01.2023, 23:47 16.01.2023, 09:23
'Kraken'in risk seviyesi açıklandı

AB'nin (Avrupa Birliği) sağlık kuruluşu ECDC, Omicron varyantının 'Kraken' ismi verilen 'XBB.1.5' alt varyantı ile ilgili risk değerlendirmesini paylaştı.

'XBB.1.5'in Avrupa ülkelerinde genel risk düzeyini toplumun geneli için 'çok düşük' olarak belirleyen sağlık kuruluşu, ileri yaştakiler, aşı olmamış bireyler ve bağışıklığı zayıf olanlar için bahse konu alt varyantın yarattığı riskin 'orta ila yüksek' arasında olduğunu belirtti. 

ECDC, söz konusu değerlendirmenin önümüzdeki haftalarda değişebileceğini vurgulayarak, mevzubahis alt varyantın birkaç ay içerisinde AB'de hakim konuma yükseleceği öngörüsünde bulundu. 

Değerlendirmede, 'Kraken'in enfeksiyon şiddetinin daha evvel yayılan Omicron alt soylarından ayrı olduğuna ilişkin sinyal an itibarıyla bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi. 



Ekim ayında görülmüştü

Geçtiğimiz senenin son iki haftasında 'Kraken'in Avrupa'daki koronavirüsler içindeki oranının yüzde 2,5 olduğu, Amerika'da ise mevcut varyantlardan yüzde 12 oranında daha hızlı yayıldığı belirtildi.

'Kraken' alt varyantı ilk defa Ekim 2022'de Amerika'da görülmüştü.

Yorumlar (0)