Kovid-19'un yan etkisi: Aylar süren zihinsel problemler

ABD'deki bir araştırmaya göre, Kovid-19 geçiren hastaların en az 4'te birinin, teşhisten sonra bir süre zihinsel sorunlar yaşamaya devam ettiğine dikkat çekildi. 

SAĞLIK 26.10.2021, 08:48
Kovid-19'un yan etkisi: Aylar süren zihinsel problemler

Kovid-19’un, insan vücudunda sebep olduğu kalıcı hasarlardan birinin zihinsel sorunlara sebep olduğu belirlendi.

Hastaların yüzde 24’ünde ‘uzun Kovid’ semptomu var

New York'taki Mount Sinai hastanelerinde tedavi altında olan Kovid-19 hastaları üzerindeki bir araştırma, hastaların yüzde 24'ünde "uzun kovid" olarak nitelendirilen semptomları gösterdiğini ve iyileştikten sonra aylar boyunca sağlık problemleri yaşamaya devam ettiğini ortaya koydu.

Araştırmada, söz konusu hastaların hafıza, çoklu işleri yerine getirme, dikkat sağlama ve düşünme hızı gibi zihinsel becerilerde yaşadıkları problemlerin, teşhisten sonra 7 aydan fazla devam ettiği aktarıldı.

Hafif geçiren kişiler de zihinsel problemler yaşıyor

Hastaların yaşadığı en yaygın problemin, yeni hatıralar yaratamamak ve eski hatıraları geri çağıramamak olduğuna da dikkat çekildi. Araştırmanın yazarları, uzun süreli zihinsel sorunların, hastalığın şiddeti ve hastaların yaşları ile bağlantısının bulunmadığını ifade ederek, hastaların yaşından bağımsız olarak zihinsel beceri testlerinin, Kovid-19 bakımının standardı haline getirilmesini tavsiye etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Northwestern Tıp Merkezi yetkilisi Dr. Igor Koralnik, "Araştırma neticeleri, sahada gördüğümüz meseleyi doğruluyor. Kovid-19 sebebiyle hastaneye yatanlarda ve hastalığı hafif bir şekilde geçirenlerde de zihinsel sorunlar görülüyor." sözlerini kullandı.

Hastalığı hafif geçirenlerde bu problemlerin ortaya çıkma sebebini ve ne zaman iyileşecekleriyle ilgili bilgi sahibi olmadıklarını açıklayan Koralnik, bazı hastaların zihinsel problemleri sebebiyle kendilerine bakamayacak duruma geldiklerini ifade etti.

Yorumlar (0)