Kovid-19'un kökenlerine dair DSÖ'den açıklama

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, bazı siyasetçilerin ve basın organlarının yansıttıklarının aksine Kovid-19'un kökenlerini ortaya koymak için araştırmalara devam ettiklerini söyledi. Bu amaçla 2021'de SAGO'nun kurulduğunu kaydeden Ghebreyesus, Çin'i bilgi paylaşımı konusunda şeffaflığa davet etti.

SAĞLIK 03.03.2023, 21:02 07.03.2023, 10:20 Hakan Öksüz
Kovid-19'un kökenlerine dair DSÖ'den açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Ghebreyesus, haftalık basın toplantısında Kovid-19 salgınının kökenlerine dair yapılan araştırmalardan bahsetti. Bu konuya gösterilen ilginin yeniden yükselişte olduğunun altını çizen Ghebreyesus, "Herhangi bir bilgiye sahip ülke varsa, DSÖ ile bunu paylaşmalı. Bilim camiası bunu bilmeli." ifadelerini kullandı.

"Pandemini kökenlerini öğrenmeliyiz"

Salgının nasıl yayıldığına dair bilginin peşine düşme sebeplerinin "suçu paylaştırmak" olmadığına vurgu yapan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Pandeminin kökenlerini anlarsak gelecekte yaşanabilecek başka salgınları önleyebiliriz. Böylece bunun kökenlerine dair anlayışımızı geliştirmiş ve olası bir salgına karşı hızlı şekilde harekete geçme kabiliyetini kazanmış oluruz." ifadelerini kullandı.

"Araştırmalarımız sürüyor, Çin daha şeffaf olmalı"

Basında çıkan haberlerin aksine DSÖ olarak pandeminin kökenlerine dair arayışlarına devam ettiklerine değinen Ghebreyesus, "Kovid-19'un kökenlerini araştırmak için 2021'de SAGO'yu (bilimsel danışma grubu) kurduk. SAGO'nun 2022 raporunda yapılması gereken temel çalışmalar belirlenmişti. Bu çalışmalar kapsamında Çin'i şeffaflığa davet ediyoruz. Veri Paylaşımı konusunda daha açık olmalılar. Bunu sağlamak için pek çok Çinli yetkiliyle bizzat görüştüm." diye konuştu.

Yorumlar (0)