Kovid-19 temaslı takibinde değişiklik: İki doz aşı yaptıranlar karantinaya girmeyecek

Sağlık Bakanlığı’nın güncellediği "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" rehberine göre, iki doz Kovid-19 aşısı yaptırmış ya da son 6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmiş olanların HES kodu, pozitif vakayla temas ettiğinde riskli görünmeyecek.

SAĞLIK 21.09.2021, 10:36
Kovid-19 temaslı takibinde değişiklik: İki doz aşı yaptıranlar karantinaya girmeyecek

"Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" rehberi, Sağlık Bakanlığı tarafından güncellendi.

“İki doz aşı olanlar karantinaya girmeyecek”

Güncellenen rehbere göre, iki doz aşısını yaptırmış ya da son 6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmiş olanlar, pozitif bir vakayla temas ettiğinde, HES kodu riskli görünmeyecek fakat Vaka Takip Modülü'ne temaslı kaydedilecek.

Bu kişiler, sosyal mesafe, maske kullanımı ve hijyen gibi koruyucu tedbirlere uyarak ve kendi semptomlarını da izleyerek günlük hayatına devam edebilecek.

Bir semptom ortaya çıkması halinde ise aynı gün sağlık merkezine başvurarak PCR testi yaptıracak. Semptom ortaya çıkmazsa temasının 5. gününde PCR testi yaptırma zorunluluğu olacak. PCR testi olunmazsa 6. gün HES kodu riskli duruma gelecek ve söz konusu kişi karantinaya alınacak. PCR testinin pozitif çıkması halinde Sağlık Bakanlığı rehberi kapsamında tedavi edilecek ve rehbere uygun izolasyon şartlarında takip edilecek.

5. günde testi negatif çıkanlar

Testin negatif çıkması halinde, sistemdeki kaydı 6. günde sonlandırılacak, HES kodu riskli duruma gelmeyecek ve izolasyona alınmayacak. Fakat bu kişiler, 14 gün boyunca semptomlarını izleyecek ve 14. günün bitimine 65 yaş üstü ya da immünsüpresif kişiler ile huzurevi ve bakımevinde kalanlar gibi Kovid-19 bakımından riskli gruplara bakım veremeyecek.

Varyantlara ilişkin güncellemeler

Dünya Sağlık Örgütü tarafından "endişe verici varyant" olarak nitelendirilen "Beta", "Gama" ve "Delta" varyanları ile Sağlık Bakanlığı tarafından "tehdit edici varyant" olarak nitelendirilen varyantların görülmesi halinde izolasyon süresi 14 gün olacak. 

Bu kişilerin izolasyonu 14. günün bitiminde test yapılmadan sonlandırılacak. İzolasyonun erken bitirilmesi için bu kişilere, PCR testi yapılmayacak. ​​​​​​​

Yorumlar (0)