Kovid-19 tarihe mi karışıyor? "Kovid-19'a grip muamelesi yapılacak"

İspanya'da Sağlık Bakanlığı, bundan böyle Covid-19 salgınına grip muamelesi yapma kararı vererek temel tedbirleri kaldırdı.

SAĞLIK 28.03.2022, 17:27
Kovid-19 tarihe mi karışıyor? "Kovid-19'a grip muamelesi yapılacak"

Kamu Sağlığı Kontrol ve Gözetim Stratejisi Komisyonu tarafından alınan ve bugünden sonra yürürlüğe giren kararlar kapsamında, Covid-19'da hafif ya da asemptomatik vakalar bugünden itibaren zorunlu karantina kapsamından çıkarıldı.

Kovid-19’a grip muamelesi

Karantina kararı, yaşlı bakımevleri, sağlık merkezleri, cezaevleri gibi stratejik ve kırılgan işlerde çalışanlar için uygulanmaya devam etse de geri kalan bütün iş kollarında insanlar Covid-19 olsa bile gündelik yaşamlarına devam edecek.

Kırılgan iş alanlarında çalışanlarda Covid-19 tespiti yapılan personel 5 gün boyunca ev karantinasında kalacak.

Covid-19 testleri pozitif sonuç verenlerin belirtilerinin "orta" ya da "yüksek" olması halinde ise ağır grip vakalarındaki gibi aile doktorları tarafından çıkarılacak raporlara göre ev istirahati verilecek.

Yeni kararlarla birlikte Covid-19'a yakalanan kişilerin, temaslılarla bağlantılarının izlenmesi de kaldırılıyor.

Covid-19'un pandemi aşamasının atlatıldığına karar veren İspanyol sağlık uzmanları, artık Kovid-19'da yalnızca hastanede tedavi altında bulunanlara ve kırılgan grupta (kronik ve yaşlılara) bulunanlara odaklanılacağını duyurdu.

Maske zorunluluğu bazı yerlerde sürecek

24 Aralık 2021'de bir defa daha ülkede getirilen açık alanda maske zorunluluğu, 10 Şubat'ta kaldırılmıştı.

Disko, bar ve restoran gibi iç mekanlarda maske serbest olsa da toplu ulaşımda, iş yerlerinde, yaşlı bakımevlerinde ve hastanelerde maske kullanma zorunluluğu sürüyor.

Salgının başından beri 11 milyon 451 bin 676 vakanın görüldüğü İspanya'da, 102 bin 392 kişi yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı, son 14 gün içinde 181 bin 307 vaka görüldüğünü, her 100 bin kişide çıkan Covid-19 vakasının 386 olduğunu ve son 1 hafta içinde 182 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yorumlar (0)