Kovid-19 rehberinde 'Molnupiravir' güncellemesi

Koronavirüs tedavisinde kullanılan Molnupiravir isimli ilaç, tanısı PCR testi ile doğrulanmış, orta-hafif seyirli, ilk 5 gün içerisinde semptom görülen ve ağır hastalığa ilerleme yönünden yüksek riskli gruplarda bulunan 18 yaş ve üstü hastalar ile 65 yaş ve üstü bütün koronavirüs hastalarında kullanılacak.

SAĞLIK 12.02.2022, 19:20 13.02.2022, 17:42
Kovid-19 rehberinde 'Molnupiravir' güncellemesi

Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19'a dair bilgilerin bulunduğu internet adresinde yayımlanan 'COVID-19 Yetişkin Hasta Tedavisi Rehberi'nde güncellemeye gidildi.

Rehber üzerinde yapılan güncellemede, Molnupiravir isimli ilacın tanısı PCR testi ile doğrulanmış, orta-hafif seyirli, ilk 5 gün içerisinde semptom görülen ve ağır hastalığa ilerleme yönünden yüksek riskli gruplarda bulunan 18 yaş ve üstü hastalar ile 65 yaş ve üstü tüm hastalarda kullanılması tavsiye ediliyor.

Yüksek riskli grupta bulunan, 'bağışıklığı zayıf olanlar, son 1 senede kemoterapi almış hematolojik veyahut solid kanser hastaları, son 6 ay içerisinde radyoterapi almış bireyler, solid organ nakli yapılmış olanlar, kemik iliği nakli yapılmış olanlar, AIDS hastaları, son 1 sene içerisinde Rituksimab tedavisi gören ve halihazırda tedavisi süren bireyler yer alıyor.

Söz konusu rehberde, Molnupiravir'in kullanım süresi ve dozu, günde iki defa 800 miligram olarak belirlendi.

Hamilelerde kullanılmayacak

Bahse konu ilacın çocuklarda ve hamilelerde kullanılmaması gerektiğinin altı çizilerek, emziren annelerde ise ilacın kullanıldığı müddetçe ve son dozun ardından 4 gün boyunca emzirme işleminin yapılmaması istendi.

Rehberde, söz konusu ilacın 18 yaşın altında olan çocuklarda, hastaneye ağır hastalık sebebiyle yatışı yapılanların tedavisinde, koronavirüsün önlenmesi amacıyla temas öncesi veyahut temas sonrası profilaksi maksadıyla da kullanılmaması gerektiği belirtildi.

Yorumlar (0)