Kovid-19 aşısının 3. dozunda 'çapraz aşılama' tavsiyesi

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, Kovid-19 aşısı konusunda çapraz aşılama yönteminin yararlı olacağını belirterek, "Sinovac aşısı olmuş kişilerin, 3. dozda Biontech’i, ilk iki doz aşıyı Biontech aşısı yaptıranlar için ise 3. dozda Sinovac aşısını tavsiye ediyoruz" açıklamasını yaptı.  

SAĞLIK 02.07.2021, 16:45 04.07.2021, 09:50
Kovid-19 aşısının 3. dozunda 'çapraz aşılama' tavsiyesi

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, aşılama çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Çapraz aşılama önerisi

Vatandaşların 3. doz aşılarını olmalarının yararlı olacağını belirten Tokar, 3. doz aşı seçiminde çapraz aşılama yönteminin kullanılması gerektiğini belirtt ve şunları söyledi:

"Kovid-19 ile ilgili olarak dün 3. doz aşılama çalışmaları başladı. 50 yaş üstü ve sağlık personellerine aşılama sürecinden 6 ay geçtiği için 3. doz aşılarını olmalarını tavsiye ediyoruz. Bu anlamda Türkiye’de bu grubun aşılaması yapıldığında yalnızca Sinovac aşıları bulunuyordu. Şu anda ise ülkemizde iki farklı aşı mevcut olduğu için bakanlık tercih hakkını kişilere bıraktı. Aşıların nasıl tercih edilmesi gerektiğine bakıldığında, bütün mutasyonları ve antikorları kaplama açısından çapraz aşılama bilimsel olarak tavsiye ediliyor. Çapraz aşılama derken, daha önce mesela Sinovac aşısı olmuş birinin diğer dozda Biontech tercih etmesi olabilir. İlk iki doz aşıyı Biontech olanların, daha sonraki aşılamalarında Sinovac’ı tercih etmelerini tavsiye ediyoruz fakat belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. 50 yaş üzeri ve sağlık personellerinde minimum 4-5 aylık bir zaman geçti. Vücudun bağışıklık sistemini yeniden uyarmamak lazım. En az  3-4 ay uyarma süresi olması gerekiyor. Bu sebeple, 3. doz aşılarını olacak halkımızdan 2. dozun ardından belirli bir süre beklemelerini tavsiye ediyoruz" açıklamasını yaptı.

“Antikor oranı, aşıdan 75-100 gün sonra düşüyor”

Dünyada farklı mutasyonların bulunduğunu ifade eden Toker, açıklamasını şöyle bitirdi:

“Dünya genelinde farklı mutasyonlar bulunuyor. Bunlara ilişkin 3. dozun kesinlikle yapılması gerekiyor. Öte yandan hastanemizdeki çalışmalarda yaklaşık olarak 75-100 gün arasında aşıdan sonra antikor düşmeye başlıyor. Aynı biçimde şu ana kadar hiç aşı olmamış fakat hastalığı atlatmış kişilerde de antikor yanıtlarına bakıldığında 82 gün civarında tekrar antikor yanıtlarının azaldığını belirledik. Vatandaşlar, ‘hastalığımı geçirdim, kendi bağışıklığım mevcut’ diye düşünseler bile kesinlikle aşılanma tavsiye ediyoruz. Çünkü belirli bir sürenin ardından bu virüsün vücutta sebep olduğu etki azalıp yeni bir virüsle yeniden hastalığı geçirebilirler" 

Yorumlar (0)