Kovid-19 aşıları, uzun dönemli rahatsızlıklara mı yol açtı? Uzmandan açıklama
Eris varyantı nedeniyle salgının ilk dönemlerindeki "koku ve tat kaybı" belirtisinin yeniden görülmeye başlandığını kaydeden Prof. Dr. Şevket Özkaya, ilerleyen haftalarda Türkiye'de Kovid-19 vakalarının artacağını söyledi. Özkaya, Kovid-19 aşılarının bazı uzun dönemli rahatsızlıklara neden olduğu eleştirilerine de yanıt verdi.

Kovid-19'un yeni varyantı Eris, pandeminin geri geleceği korkusuna yol açtı. Omicron ailesinin son varyantı Eris hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şevket Özkaya, İngiltere ile Fransa'dan yayılan bu mutant virüsün, Avrupa'da görüldüğünü bildirdi.
"Koku ve tat kaybı belirtisi geri geldi"
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Özkaya, Eris varyantının yol açtığı en belirgin şikayetin, "koku ve tat kaybı" olduğunu söyledi. Bu şikayetin, salgının ilk zamanlarında görüldüğünü hatırlatan Özkaya, "Yeniden o günlerdeki semptomlar görülmeye başlandı. Bulaşıcılık oranı bir hayli yüksek. Hastaneye yatış ve yoğun bakıma kabul oranları arttı. Varyantın yayıldığı ülkelerden gelecek raporlar çok önemli." dedi.
"İlerleyen haftalarda vakalar artacak"
Hastalığın Türkiye'deki seyri hakkında konuşan Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Ağır hastamızın olmamasına seviniyoruz. Yurt dışına gidip gelmelerin artması ve okulların açılması, ilerleyen haftalarda vakaları artıracaktır. Tüm bunlara havaların da soğuması eklenince vaaların artması kaçınılmaz." ifadelerini kullandı.
"Hasarın sorumlusu aşılar değil, Kovid-19'du"
Toplu aşılamanın yaklaşık 2 yıl önce yapıldığını belirten Prof. Dr. Özkaya, aşıya bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar yaşadığını söyleyen kişilerin bulunduğunu vurguladı.
Söz konusu rahatsızlıklara aşıların sebep olduğunu düşünmediklerini ifade eden Özkaya, "Pandemi 3 yıl önce başladı. Kovid-19'a yakalanan insanların önemli kısmında ciddi bir fiziksel ve psikolojik etki oluştu. Halen daha devam eden şikayetlerden muzdarip çok sayıda hasta var. Bunları yadsıyamayız. Bununla birlikte o dönemde aşıların hayatımızı kurtardığını da bilmek gerekiyor. Vücudumuzda şimdi oluşan hasarın sorumlusu aşılar değil, koronavirüstü." diye konuştu.
Yeni aşılama olacak mı?
Koronavirüsün yeniden yaygınlaşması halinde aşılamanın yapılıp yapılmayacağı sorusunu yanıtlayan Özkaya, "O dönemlerde salgını yaşayarak öğrendik. Sağlık Bakanlığımızın öncülüğünde getirilen Çin aşısı Sinovac, riskli gruptaki sağlık çalışanlarına yapıldı. Alman aşısı Biontech'in koruyuculuk oranı ise daha yüksekti. Daha sonra yerli aşımız Turkovac geldi. Yeni bir salgın durumunda inaktif yerli aşımızı kullanabiliriz. Hiçbir aşı arasında ağır hastalık ile ölümden koruma bakımından fark yok. Bunu bilmek gerekiyor." dedi.