Kovid-19 aşı zorunluluğu yasalaşıyor: İlk adım atıldı

Avusturya’da iktidarda bulunan Yeşiller Partisi ve Halk Partisi koalisyon hükümeti, 2022’nin Şubat ayında geçerli olması beklenen Kovid-19 aşı zorunluluğunun yasalaşması konusunda ilk adımı attı.

SAĞLIK 10.12.2021, 11:33
Kovid-19 aşı zorunluluğu yasalaşıyor: İlk adım atıldı

Avusturya Sağlık Bakanı Mückstein, beraberindeki muhalefet parti temsilcileri ve bakanlarla birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında, aşı zorunluluğuna ilişkin hazırlanan yasa tasarısını paylaştı.

Aşı zorunluluğu yasalaşıyor

10 Ocak tarihine kadar meclisin hukuk komisyonu tarafından tasarının inceleneceğini söyleyen Mückstein, meclisten şubat ayında da geçerek yürürlüğe gireceğini aktardı.

Hamileler muaf

Söz konusu aşı zorunluluğunun, Avusturya’daki 14 yaş üzeri herkesi kapsadığını belirten Mückstein, sağlık problemleri sebebiyle aşı olmayanların ve hamilelerin bu aşı zorunluluğundan muaf olacağını duyurdu.

Cezası; 3 bin 600 euro

3 ayda bir aşı kontrolü olacağını bildiren Mückstein, aşı olmayan kişilerin ve sahte aşı belgesi tasarlayan doktorların 3 bin 600 euroya kadar para cezası alabileceklerini kaydetti.

Muhalefet de destek veriyor

Muhalefette bulunan Yeni Avusturya Partisi lideri Meinl-Reisinger, söz konusu aşı zorunluluğuna ilişkin fikirlerinin değiştiğini belirterek, aşı zorunluluğuna şu ana kadar karşı olduğunu fakat aşı yapılması için gerçekleştirilen tüm kampanyaların istenilen neticeyi vermediğini hatırlattı.

Reisinger, sert kısıtlama ve tedbirlerin, belirli bir dönem için geçerli olduğunu, ardından salgına ilişkin durumun tekrar olumsuz bir şekilde geliştiğini belirtere, "aç-kapa döngüsünden" kurtulmak amacıyla aşı zorunluluğuna destek verdiğini bildirdi.

Aşı zorunluluğuna ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti de destek verdiğini iletirken, Kovid-19 sınırlamalarına karşı tavır gösteren aşırı sağcı Özgürlük Partisi, söz konusu tasarının yürürlüğe girmesi halinde hukuki mücadele verecek olan vatandaşlara destek vereceklerini duyurdu.

Kovid kaynaklı can kaybı 13 bini geçti

Son 24 saat içinde Avusturya’da, 4 bin 437 yeni vaka görüldüğü kaydedilirken, vaka sayısının 1 milyon 217 bin 436’ya ulaştığı pandemi kaynaklı can kaybı sayısının ise 13 bin 11’e yükseldiği açıklandı.

Yorumlar (0)