Kovid 19, ağır mevsimsel gribe dönüştü

Kovid-19'a bağlı vakalarda hastaneye yatış oranının düştüğüne değinen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, "Kovid 19'u 'mevsimsel grip' grubuna dahil edebiliriz. Kovid-19 geçirenlerin büyük kısmı, hastalığı evde atlatabiliyor." değerlendirmesini yaptı.

SAĞLIK 23.03.2023, 11:37 24.03.2023, 09:45 Hakan Öksüz
Kovid 19, ağır mevsimsel gribe dönüştü

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, Kovid-19 hakkında değerlendirmelerde bulundu. Salgının başlangıcının üzerinden 3 yılın geçtiğini kaydeden Turan, enfeksiyonların seyri hakkında bilgi verdi. Koronavirüse bağlı hastalıkların genel manada azaldığını ancak son dönemde vakalarda bir miktar artış gözlendiğini kaydeden Turan, "Son birkaç haftada pozitiflik oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıktı." dedi.

Sema Kultufan Turan: "Kovid-19'u 'mevsimsel grip' grubuna dahil edebiliriz"

Kovid-19'un virüs yapısında meydana gelen değişim nedeniyle ağır hastalık görülme oranının ciddi şekilde düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, "Kovid-19'a bağlı hastalıklarda hastaneye yatış oranı azaldı. Kovid-19 kaynaklı hastalıklarda gözlemlediğimiz durum, ağır bir gribal enfeksiyon şeklinde ortaya çıktığı ve kendisini evinde izole eden hastanın bunu atlattığı yönünde. Dolayısıyla Kovid-19'u 'mevsimsel grip' grubuna dahil edebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bakteriyel enfeksiyon riskine dikkat!

Bütün viral enfeksiyonlar gibi Kovid-19'un da farklı bir hastalığı bulunan ya da ileri yaştaki kişiler için risk oluşturabileceğine işaret eden Turan, "Bu kişiler için bakteriyel enfeksiyon riski her zaman var. Viral semptomları 10 gün boyunca süren kişiler acilen hekimlere başvurmalı. Bu durum, bakteriyel bir enfeksiyona işaret edebilir ve ilaçla tedavi olmadan sorun çözülemez." diye konuştu.

Yorumlar (0)