Koronavirüsün tedavisinde yeni bir dönem başlıyor: Molnupiravir ilacı nedir?

Koronavirüsün tedavisinde dünya için yeni umut kapılarını aralayan antiviral ilaç Molnupiravir’in Faz-3 çalışmaları da tamamlandı ve ülkemizde haftayadan itibaren kullanılmaya başlanacak. Yapılan çalışmalarda can kayıplarının tamamına yakınını önlediği ifade edilen antiviral ilaca ilişkin bilinen tüm detayları sizleri için derledik.

SAĞLIK 03.02.2022, 17:59 04.02.2022, 15:03
Koronavirüsün tedavisinde yeni bir dönem başlıyor: Molnupiravir ilacı nedir?

Koronavirüs, Türkiye ve dünya gündemini meşgul etmeye devam ederken yeni varyantlarla beraber salgının seyri de etkilendi. Dünya Delta varyantı ile tanıştığında çok daha “vahşi” ve yıkıcı etkilerinin olduğunu gördü. Virüsün daha etkili çeşitli varyantları sonrasında ülkemizde bakanlık tarafından açıklanan verilere göre de sıklıkla Omicron varyantı görülüyor.

Aşılama ve tedbirlerin devamlılığına sıkça vurgu yapılıyor

Daha çok gribal belirtilerle eşleşen bu yeni varyant için hastalığın kronik hastalığı olmayan ve yaşı ilerlememiş kişiler için ciddi bir risk unsuru oluşturmadığına da sıkça vurgu yapılıyor. Gönülleri rahatlatan açıklamalar için çok önemli bir konuya da sıklıkla vurgu yapılıyor. Aşılama ve taviz verilmeyen tedbirler.

Koronavirüse karşı aşılama, maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat çok büyük önem taşıyor. Omicron gibi virüsün daha kolay bulaşan varyantları konusunda uzmanlar tedbirin elden bırakılmaması gerektiği hususuna sıklıkla vurgu yapıyor.

Turkovac aşısını vatandaşlar artık yaptırabiliyor

Aşılama konusunda Türkiye virüsün başlarında Sinovac ile başladığı takvimine ardından BioNTech ile devam etti. Son olarak ise Turkovac’ın da gerekli testlerin ve deneylerin yapılmasının ardından kullanıma sunulmasıyla birlikte vatandaşlar ister şimdiye kadar aşı yaptırmamış olanlar varsa ilk aşı olarak, isterlerse tamamlayıcı veya hatırlatıcı doz olarak Turkovac aşısını tercih edebiliyor.

Fahrettin Koca’da özellikle son dönemde yaptığı açıklamalarda sıklıkla Turkovac aşısına vurgu yaparak aşılamanın virüsle mücadele hususunda büyük bir öneme sahip olduğu hususunu yineliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yapmış olduğu yazılı açıklamada Kovid-19'a karşı geliştirilen ilacın gelecek hafta itibarıyla ülkemizde kullanılacağını ifade etti.

Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca’dan yazılı açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Şubat Çarşamba gününde yapılan Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yazılı bir açıklama paylaştı.

Koca’nın yayınlamış olduğu açıklamada, koronavirüsün tedavisindeki Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanılmasının gelecek haftadan itibaren başlanacağı kaydedildi.

Kronik rahatsızlığı bulunan ve 65 yaşın üzerindeki vatandaşlar için Molnupiravir ilacının kullanılacağı ifade edildi.

Bu açıklamaların ardından Molnupiravir adlı ilaç nedir, etkileri nelerdir? gibi sorular da sıkça aranmaya başladı.

Koronavirüsle mücadelede günlük vaka sayıları artış göstermeye devam ediyor. 2 Şubat 2022 (dün) günlük kaydedilen vaka sayısı 110 binin üzerine çıkarak yeni rekorunu kırdı.

Molnupiravir ilacı nedir? Etkileri nelerdir?

Koronavirüse karşı Merck firmasınca geliştirilmiş olan “Molnupiravir” adlı ilaç, yapılan klinik araştırmalara göre ağır koronavirüs hastaları için hastaneye yatış ve can kaybı riskini neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor.

Molnupiravir, Amerika Birleşik Devletleri’nden bilim insanlarınca Emory Üniversitesi tarafından geliştirildi. Gribe karşı etkili olan antiviral bir ilaç olarak biliniyor.

Molnupiravir ilacı, belirli RNA virüslerinin replikasyonunu engelliyor ve SARS-CoV-2 ile enfekte olanlarda koronavirüsün tedavisi amacıyla kullanılıyor.

Molnupiravir adlı ilacın gribe karşı etkinliği, geçtiğimiz sene test aşamasındaydı. Salgının ortaya çıkmasından sonraysa Molnupiravir’in koronavirüse karşı etkisi üstünde sıklıkla duruldu.

2021 Kasım ayında Birleşik Krallık’ta kullanım onayı aldı

Hayvanlarda yapılan deneylerde bu ilacın koronavirüsü 24 saat içinde etkisizleştirdiği kaydedildi. Kasım 2021’de Birleşik Krallık’ta tıbbi olarak kullanım için onay aldı.

Günlük olarak iki kez Molnupiravir verildikten sonra uygulanmış olan tedavi sonrası hastaların herhangi birinde bulaşıcı virüs görülmedi. Son aşama olaraksa Faz-3 denemeleri yapıldı. Bu noktada başarılı olacağı yönünde görüş yaygındı ancak yine de çeşitli tereddütler vardı.

Derya Unutmaz (üstte). Molnupiravir ilacına ilişkin dünyaca ünlü Türk profesör Derya Unutmaz, ilacın can kayıplarını neredeyse tamamen engellediğini kaydetti.

“Can kayıplarını yüzde 100’e yakın azaltıyor”

Amerika Birleşik Devletleri’nde Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak görev yapan İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz da, “Molnupiravir’in virüsün kendi kendine üremesinin önüne geçen bir ilaç olduğu artık kesinlik kazandı.” şeklinde konuştu ve ilacın can kayıplarını yüzde 100’e yakın, ağır hastalığı ise yüzde 50 önlediğini kaydetti.

İlacın Faz-3 çalışmalarındaki başarısı ve sonrasında meydana gelen gelişmelere dair Unutmaz şu bilgileri paylaştı:

“İlacın Faz-3 çalışmasının çok büyük bir önemi vardı. Hastalığın ağır seyriyle can kayıplarını önleyip önlemediğinin testi yapılıyordu. İki grup bunun için kullanıldı. İlk gruba Molnupiravir adlı ilaç verildi. Öteki grupsa “plasebo” olarak adlandırılan kontrol grubuydu. Ama ilacı veren ve alan iki grupta da bu bilinmiyordu.”

Koronavirüsün tedavisinde büyük bir merakla beklenen antiviral ilacın ülkemizde günlük bazda yeni rekorlarla karşılaşmamıza neden olan Omicron varyantında nasıl etkilerinin olacağı, hastanelere yatış ve can kayıplarının önüne geçilmesi yönünde nasıl etkilerinin bulunacağını da bekleyip göreceğiz.

HABERNEDİYOR.COM - SEZGİN İLHAN ÖZEL İÇERİK

Yorumlar (0)