Koronavirüsün akciğerlerde ilerleyişi görüntülendi

Bilim insanları tarafından koronavirüsün akciğer hücrelerindeki etkisini gözlemlemek amacıyla yapay akciğerler üzerinde deney gerçekleştirildi. Yapay akciğerlere enjekte edilen koronavirüsün akciğerlerdeki ilerleyişi adım adım görüntülendi.

SAĞLIK 26.10.2020, 22:03 26.10.2020, 22:16
Koronavirüsün akciğerlerde ilerleyişi görüntülendi

Bilim insanları yeni tip koronavirüsün (COVID-19), akciğer hücrelerindeki istilasını gözlemlemek için yapay akciğerler oluşturdu. İnsan akciğerlerinden edinilen kök hücrelerin laboratuvar koşullarında geliştirilmesi ile oluşan yapay akciğerlere koronavirüs enjekte edildi. Bilim insanları, yapay organlar vasıtasıyla koronavirüsün akciğerlerdeki ilerleyişini adım adım görüntüledi. Bu çalışma, COVID-19’a karşı yapılan deneylerde bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Yalnızca 6 saat içerisinde akciğeri enfekte etti

Bağışlanan akciğerlerden alınan bir kök hücrenin büyütülmesiyle oluşan yapay organa, floresanla boyanmış koronavirüs enjekte edildi. Söz konusu yöntem ile koronavirüsün akciğerlerdeki ilerleyişi adım adım görüntülenmiş oldu. Bilim insanları, akciğerin yüzde 100 enfekte olmasının, virüsün organa enjekte edilmesinden yalnızca 6 saat sonra gerçekleştiğini açıkladı. Enfeksiyon oluşumu sırasında, akciğer hücrelerinin komşu organlardaki hücreleri de virüse karşı uyarmak için interferon salgıladığı belirtildi.

Akciğer dokusunda bozulmalar meydana geldi

İnterferonlar, 48 saat içerinde immün sisteminin ilk savunma gücünü oluşturan doğal bir bağışıklık sistemini tetikledi. Enfeksiyon başladıktan 60 saat sonra ise, organdaki keseleri oluşturan hücrelerinin bir bölümünün parçalandığı tespit edildi.

COVID-19 hastalarında, enfekte olduktan yaklaşık 3 gün sonra akciğerde doku parçalanması oldukça ender görülüyor. Virüsün akciğerlere hasar vermesi genellikle 10 günü bulabiliyor.

Bilim insanları, virüsün vücuda girdiğinde direkt olarak akciğerlere gitmediğini, ilk önce üst solunum yollarında çoğaldığını belirtiyor. Deneyde sadece akciğer hücrelerini kullandıkları için virüsün etkisi daha hızlı görülmüş oldu.

COVID-19 tedavisi için bir umut ışığı olabilir

Bilim insanları, söz konusu teknikle birlikte çok sayıda deney yapılabileceğini ve COVID-19 tedavisi için bir dönüm noktası teşkil ettiğini belirtti. 

Yorumlar (0)