Koronavirüsten sonra dünyada yeni alarm: İstiridyeden yayılıyor!

Kanada'da hasadı yapılan istiridyelerin ABD eyaletlerine gönderilmesiyle birlikte ülke genelinde norovirüs adlı bir salgın ortaya çıktı. Yetkililer ise insanları norovirüs dolayısıyla yaşanabilecek yan etkilerinden korunmaları için çiğ istiridye tüketmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 11.04.2022, 17:38 11.04.2022, 17:55
Koronavirüsten sonra dünyada yeni alarm: İstiridyeden yayılıyor!

Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Kanada'daki yetkililer, Amerika genelinde patlak veren bir norovirüs salgınının sebebinin çiğ istiridyeler olduğu konusunda dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Kanada'da hasatı yapılan istiridyelerin 13 ABD eyaletine gönderildiği konusunda uyardı.

Norovirüs bağışıklığı zayıf kişileri etkiliyor

İstiridye, bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde çiğ olarak tüketilirse hastalığa neden olabilir. Norovirüsle temas etmiş yiyecekler de normal yiyeceklerden ayırt edilemeyibilir, kokusu ve görünüşü farklı olmayabilir.

Restoranlara 31 Ocak sonrası için istiridye uyarısı

Yetkililer istiridyeleri Kaliforniya, Colorado, Florida, Hawaii, Illinois, Massachusetts, Minnesota, New Jersey, Nevada, New York, Oregon, Teksas ve Washington'a kadar gözlemini yaptı.

İstiridyeler 31 Ocak gibi erken bir zamanda hasat edildi ise restoranların bu tarihten sonra hasatı yapılan istiridyeleri servis etmemesi konusunda uyarıda bulunuldu.

Norovirüs salgını için bilinmesi gerekenler

  1. Kişiler hastalandığında, çoğunlukla tıbbi müdahaleye gerek olmadan, düzelmeden önce yaklaşık bir ila üç gün boyunca belirtiler hissedebilir.
  2. Norovirüs ölümcül seviyede olmasa da, enfeksiyon bir kişinin yaklaşık üç gün süresince şiddetli ishal, kusma ve diğer semptomlardan muzdarip olmasına sebep olabilir.
  3. Hastalık dönemi, özellikle küçük çocuklar ve virüse yakalanan yaşlılar için enfekte olanlar daha zorlu geçebilir.
  4. Yaygın belirtiler içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve mide ağrısı görülmektedir.
  5. Virüs son derece bulaşıcı olup enfekte bir kişiden diğerine kolayca geçebilir.
Yorumlar (1)
Kerim YILDIZ 2 yıl önce
Bi norovirüs kalmıştı zaten olmadığımız, artık istiridye yiyenler düşünsün.