Koronavirüste endişelendiren gelişme! "Kasım-Aralık dönemine dikkat!"

Türkiye'deki koronavirüs vakalarıyla ilgili konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgının başından bu yana en yüksek vaka döneminin yaşandığını açıkladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise vakalarla ilgili yaptığı açıklamada kasım-aralık döneminde vakalarda yeni bir pik yaşanabileceği uyarısını yaptı. 

SAĞLIK 11.08.2022, 11:55 11.08.2022, 12:30
Koronavirüste endişelendiren gelişme! "Kasım-Aralık dönemine dikkat!"

Türkiye'de koronavirüs sebebiyle artan vakaların ardından Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ve Prof. Dr. Tevfik Özlü'den yeni açıklamalar geldi. 

“En yüksek vaka dönemi yaşanıyor”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Salgının başından bu yanan en yüksek vaka dönemini yaşıyoruz" sözlerini kullanırken, Prof. Dr. Tevfik Özlü de kasım-aralık döneminde vakalarda yeni bir artışın yaşanacağını dile getirdi.

Koronavirüste gelinen noktayı sosyal medya hesabından değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgının başlangıcından bu yana en yüksek vaka döneminin yaşandığını söyleyerek, “Artan vakalar yüzünden Kovid-19 yataklı çocuk servisini tekrar açmak zorunda kaldık” dedi.

Prof. Dr. Ceyhan ise vaka sayılarının azalmasının yalnızca mevcut dalganın inişe geçtiğini işaret ettiğini, salgının bitmediğini belirterek, şunları söyledi: 

“Daha önce ‘Salgın bitiyor, maskeleri çıkarıyoruz, gündemimizde olmayacak, önlemleri kaldırıyoruz’ diyerek tedbirler kaldırıldığı zaman; yapmayın, vaka sayılarının azalması yalnızca mevcut dalganın inişe geçtiğine işaret eder, salgının bittiğini göstermez dedik, yalvardık. Son 5 dalgada da bu şekilde oldu. Fakat hiç salgın kontrolünde çalışmamış, ‘salgının mevsiminin olmayacağını’ dahi bilmeden, yanlış yönlendirmelere kanarak, cehaletin alkışlarıyla tedbirler kaldırıldı. Ayrıca Kovid servisleri de kapatıldı. Şu an salgının başından bu yana en yüksek vaka dönemini yaşıyoruz. Salgını okey oyunu zanneden ve Google’da okuduklarıyla kendini uzman sananlar, komşusunun ölmesine, hastalanmasına kahkaha atmaya devam etsin. Biz doğru yolu göstermeye inatla devam edeceğiz.” 

“Siz kendinizi maskeyle koruyun, aşıyı ihmal etmeyin”

Prof. Dr. Ceyhan “Devlet tedbir almasa bile siz mesafeyle ve maskeyle kendinizi koruyun, kesinlikle aşınızı ihmal etmeyin” sözleriyle vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“Kasım ayına dikkat!”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Nispeten vaka sayılarında iyiye gidiş olduğunu belirtebilirim. Fakat ne yazık ki ölüm sayıları her geçen gün artıyor bu da beklenen bir şey” açıklamasını yaptı.

Kasım-Aralık döneminde vakalarda yeniden bir artışın beklenen bir durum olacağına vurgu yapan Özlü, “Şu an artışın bir miktar sınırlandığını görüyoruz. Ben, pikin sona erip yeniden aşağı doğru düşeceğini düşünüyorum. Fakat Kasım-Aralık gibi yeniden bir artış bekleniyor. Solunum enfeksiyonları genelde kış aylarında hep artış gösterir. O da buna uygun bir şekilde seyredecektir diyebilirim” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)