Koronavirüste "aspirin" tartışması! Bilim Kurulu Üyesi açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir araştırma, Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların, yeni tip koronavirüsten (Covid-19) ölüm riskini yüzde 47 oranında azalttığını gösterdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye'de yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başından beri bu tarz ilaçların kullanıldığını ifade etti.

SAĞLIK 29.10.2020, 13:36
Koronavirüste "aspirin" tartışması! Bilim Kurulu Üyesi açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre, hastanelerde tedavi altında olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarına düzenli olarak Aspirin verilmesi halinde söz konusu hastaların ölüm riski yüzde 47 oranında azalıyor. 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye'de yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başından beri hastalarda Aspirin'in kullanıldığını ifade etti. 

"Kanın pıhtılaşmasına yol açıyor"

Prof. Dr. Azap, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının vücudunda bulunan tüm damarların iç yüzeyini kaplayan hücrelerin olumsuz yönde etkilendiğini, söz konusu hücrelerin işlevini yitirdiğini ve kanın pıhtılaşmasına neden olduğunu kaydetti.

"Damarlar tıkanırsa..." 

Kan pıhtılarının küçük damarları tıkadığını belirten Prof. Dr. Azap, söz konusu damarların tıkanması halinde organların beslenemediğini, solunum yetmezliği ve akciğer yetmezliği gibi durumların meydana geldiğini söyledi.

"Kalp krizi ve beyin felci yaşanabilir"

Prof. Dr. Azap, söz konusu pıhtılar nedeniyle hastaların kalp krizi ve beyin felci geçirebildiklerini ifade etti. 

Birçok enfeksiyon hastalığında "sepsis" adı verilen bir tablonun yaşandığını aktaran Prof. Dr. Azap, bedenin pıhtılaşma sisteminin zarar gördüğünü, kan akışkanlığında problem yaşandığını, bu nedenle insanların organ yetmezliği yaşayabildiğini, hatta ölebildiğini belirtti.

"Türkiye'de zaten kullanılıyor"

Prof. Dr. Azap, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan araştırmaya göre Aspirin'in yüzde 50 civarında bu olayların önüne geçtiğini hatırlatarak, Türkiye'de zaten yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başından beri Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığını anlattı.

Yorumlar (0)